Paaseitjes eten, hoeveel moet je bewegen?
10 april 2017
Wandelen
14 april 2017
Alles tonen

Vaker opstaan verlengt zelfstandig wonen ouderen

Vaker opstaan verlengt zelfstandig wonen ouderen

Als ouderen dagelijks vaker actief uit hun stoel opstaan dan dat ze nu doen, kunnen ze langer zelfstandig thuis wonen. Dat blijkt uit het proefschrift van Rob van Lummel van het VU medisch centrum.

 

Opstaan is voor veel ouderen lastig en minder goed opstaan veroorzaakt langere perioden van zitten en inactiviteit. Vaker opstaan uit de stoel is cruciaal voor zelfstandig wonen en de eerste stap om meer te gaan bewegen. Het verzorgingshuis is als vangnet verdwenen en is vervangen door de visie van de overheid dat oudere mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Veel mensen willen dat ook graag, maar deze overgang vraagt om oplossingen die het ondersteunen van de gewenste zelfredzaamheid mogelijk maken.


“De stijging van de levensverwachting is één van de zegeningen van de moderne gezondheidszorg. Maar dit gaat gepaard met een verlies aan mobiliteit dat kan zorgen voor een verlies van onafhankelijkheid”, zegt Van Lummel. Het behouden van lichamelijke vaardigheden om voldoende te kunnen blijven bewegen is dan ook noodzakelijk. Uit zijn resultaten blijkt onder andere dat betere fysieke capaciteit samenhangt met kortere zitperiodes en het vaker onderbreken van zitten.


Van Lummel testte een nieuwe methode met kleine sensoren rond het middel om het beweeggedrag te meten. Deze techniek zorgt voor nauwkeurige informatie over de duur en de beweging van de romp. Van Lummel: “Met behulp van deze nieuwe diagnostiek kan de zorgverlener beter inzicht krijgen in de situatie en gerichte zorg of advies geven.” Is er bijvoorbeeld een probleem met het evenwicht, moet de spierkracht verbeterd worden. Kan de strategie van het opstaan verbeterd worden? Van Lummel: “Antwoorden op deze vragen krijg je met deze methode veel sneller dan nu en zorgt ervoor dat de zelfstandigheid van ouderen vaker en langer kan worden vastgehouden.”

bron: gezondheidsnet