Iedere zichzelf respecterende personal trainer en sportschool hebben tegenwoordig de mond en het bedrijf vol over Core oefeningen, Core stability, planking etc etc.

Maar wat is Core nou eigenlijk?

Je Core is bedoeld om met name je rug (wervelkolom) te stabiliseren. Als je gaat analyseren wat er tijdens het bewegen nou werkelijk gebeurt en wat Core is, kan je een aantal spiergroepen onderscheiden.

Van buiten naar binnen gekeken hebben we de spieren die we aan de buitenkant kunnen zien, de global movers. Onder de global movers liggen de global stabilizers. Als laatste hebben we kleine en fijne spieren die dicht tegen de gewrichten aanliggen, de local stabilizers.

Deze 3 spieren moeten in balans samenwerken, er moet bewogen worden en er moet gestabiliseerd worden. Als tijdens de bewegingen alle spieren doen wat ze moeten doen en de bewegingen dus in balans en vloeiend verlopen kan je zeggen dat je Core goed is.

De Core kan je op verschillende manieren trainen, de ervaring leert wel dat planking een erg moeilijke vorm van trainen is voor veel mensen. Mocht je vragen hebben over Core en/of heb je al langer last van wervelkolom gerelateerde klachten vraag dan advies aan de fysio welke Core oefeningen voor jou misschien wel goed zijn.

Behoefte aan meer informatie of hulp van de fysiotherapeut? Neem dan gerust contact op met een praktijk bij jou in de buurt.