Top 4 van meest voorkomende blessures
31 januari 2017
Wereld Kankerdag
4 februari 2017
Alles tonen

Nekklachten?

Klachten aan de nek 

Deze klachten zijn tegenwoordig een van de meest voorkomende klachten die we in de praktijk tegen komen. Uit onderzoek is gebleken dat 10-15% van de bevolking wel eens te maken krijgt met deze aandoening. We kunnen deze klachten onderverdelen in 2 categorieën. We kennen de Aspecifieke nekklachten en klachten die ontstaan na een trauma. Wanneer we geen specifieke oorzaak kunnen benoemen spreken we van ‘Aspecifiek’. Dit kan bevestigd worden door bijvoorbeeld röntgenfoto’s of een MRI-scan. De aspecifieke nek-/schouderklachten komen bij 90% van de gevallen voor. De oorzaak van deze klachten zijn meestal gerelateerd aan stress, overbelasting door bijvoorbeeld verkeerde houding of veel eenzijdig werk.

We spreken van ‘specifieke’ nekklachten wanneer er daadwerkelijk een oorzaak gevonden kan worden wanneer we aanvullend diagnostiek uitvoeren door middel van röntgen en/of MRI. Bij specifieke klachten kunnen we dus een duidelijke oorzaak vaststellen van het probleem. Bij specifieke nekpijn denken we aan: (unc) artrose nek, vernauwing van het wervelkanaal(stenose), hernia.

Wat kunnen oorzaken zijn van nekklachten?

Pijnklachten kunnen afkomstig zijn van verschillende weefsels in onze nek en dit maakt een nauwkeurige diagnose en specifieke behandeling moeilijk. De weefsels die gevoelig zijn voor problemen zijn de zenuwstructuren, het ruggenmerg, pezen, tussenwervelschijven en onze nekspieren. Deze weefsels geven vaak pijnklachten wanneer ze geïrriteerd en/of ontstoken, overbelast of beschadigd zijn.

Een veelvoorkomende oorzaak van nekklachten is een bewegingsbeperking in het gewricht. Wanneer onze nek beperkt is in bewegen kan dit pijnklachten veroorzaken in de nek-/schouderregio. Deze gewricht blokkades kunnen behandeld worden middels manuele therapie. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat bij mensen met (chronische)nek-/schouderklachten vaak sprake is van een myofaciaal probleem. Dit houd in dat de klachten (primair) veroorzaakt worden door onze spieren. Door myofaciale triggerpoints te bestrijden zien we vaak dat we de klachten kunnen wegnemen.

Acuut vs. chronisch

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische nekpijn. We spreken van acute klachten als deze korter duren dan 6 weken. Wanneer deze klachten langer aanhouden dan 6 maanden spreken we van chronische pijn. Ook wanneer u chronische nekpijn heeft bent u niet uitbehandeld. Triggerpointtherapie geeft vaak goede resultaten bij nekklachten omdat het in de meeste gevallen een myofaciaal(spier) probleem betreft. In de meeste gevallen veroorzaken de nekspieren ook hoofdpijnklachten.

Meer weten over jou nekklachten? Of over de Yorbody Nekscan?