Wat kan een fysiotherapeut voor iemand met diagnose kanker betekenen?

Het is belangrijk dat zodra de diagnose kanker is geconstateerd, er ook contact gezocht wordt met een (gespecialiseerde) fysiotherapeut. Zodat de ergste vermoeidheidsklachten en spierkracht afname voorkomen kan worden.

Voorheen was het zo dat de meesten patiënten pas na hun behandeling in het ziekenhuis naar de fysiotherapeut kwamen. Dan waren ze al dusdanig vermoeid en de spierkracht al zo ver afgenomen dat het traject bij de fysiotherapeut erg lang duurde. De laatste jaren komen de patiënten steeds sneller naar de fysiotherapeut, waardoor er met een aansluitende en passende behandeling een juiste balans gevonden wordt in de weg naar herstel.

Fysiotherapie kan ook een rol spelen om weefsel na bestraling weer te revitaliseren of om littekenweefsel te behandelen. Maar natuurlijk kan fysiotherapie ook in de palliatieve fase een rol spelen, om pijnklachten te behandelen en adviezen te geven over behoud van spierkracht en verdeling van energie. Juist in deze fase worden mensen steeds meer moe. Deze fase richt zich voornamelijk op behoud van kwaliteit van leven.