Liesblessure bij schaatsers
9 februari 2017
Tenniselleboog
13 februari 2017
Alles tonen

Massage als pijnbestrijding

Massage kan optie voor pijnbestrijding zijn

(Reuters Health) – Beter een massage voor het verlichtingen van de pijn dan helemaal niets, blijkt uit een nieuwe beoordeling. De therapie kan ook een aanvaardbare keuze zijn voor mensen die andere opties zoals acupunctuur en fysiotherapie al hebben geprobeerd.

“Het moet worden beschouwd als spierpijn in combinatie met pijn management technieken in deze gebieden,” zei Dr Wayne Jonas, president en CEO van de Samueli Instituut in Alexandria, Virginia.

“We kunnen niet zeggen dat het beter is dan andere vormen van therapie, maar het ziet er naar uit dat het beter is dan niets doen,” zei hij.

De nieuwe beoordeling is gefinancierd door de Massage Therapy Foundation en uitgevoerd door de Bewijs voor Massage Therapy Working Group, die wordt geleid door de Samueli Instituut.

De onderzoekers schrijven in Pain Medicine dat pijn wordt erkend als de meest dwingende reden voor een individu om medische hulp te zoeken. Behalve de psychische schade, kan het ook schadelijk zijn voor het sociale, mentale en emotionele gebied bij mensen.

Tijdens een massage wordt het zachte weefsel gemanipuleerd om de pijn te verzachten, sommige mensen geloven dat je de ontspanning die gebonden is aan de massage therapie ook goed kan gebruiken voor mensen met psychologische klachten.

Massage manipuleert zacht weefsel om pijn te verlichten, en sommige mensen geloven dat de ontspanning gebonden is aan de therapie kunnen andere aspecten van de gezondheid van de persoon zoals de psychologie te helpen, ze voegen.

Voor een nieuwe studie zochten onderzoekers in diverse databases naar medische studies waarbij getest wordt wat massage doet met pijn. Er werden 60 hoogwaardige studies en 7 lage kwaliteit studies.

Alle studies werden gepubliceerd tussen 1999-2013, bij deze studies werd getest wat het effect op de pijn is door massage voor spieren en botten, hoofdpijn, diepe innerlijke pijn, chronische pijn zoals fibromyalgie en ruggenmergpijn.

Onderzoekers kwamen erachter dat bij drie van de vier studies, met in totaal 245 mensen met spier- en bot pijn, aantonen dat in vergelijking met geen therapie, massage een zeer groot effect heeft op de pijn.
De groep reageerde positiever op de massage therapie, in vergelijking op geen behandeling.

34 studies, met 3557 deelnemers, vergeleken massage therapie met actieve behandelingen als acupunctuur en fysiotherapie. Hierbij had massage therapie een aantal voordelen ten opzichte van de andere opties en het was relatief veilig. Hoewel de kwaliteit van de meeste studies hoog of aanvaardbaar was, gaf de groep een zwakke aanbeveling voor massage therapie in vergelijking met de andere behandelingen.

Bij een aantal studies, gaf de groep een zwakke beoordeling voor massage therapie ter vermindering van angst en pijn bij pijnpatiënten.

De huidige opiaatverslaving epidemie in de Verenigde Staten gaf aandacht aan een artikel, waarin een groep onderzoekers schreef dat massage therapie verfrissend was en een optie met een laag risico.

“Massage therapie zal de noodzaak van medicatie als pijnbestrijding niet wegnemen en het zal ook geen geschikte therapie zijn voor elke patiënt met pijn zijn. Het moet worden beschouwd als een routine complementair deel van een grote plan voor pijnbestrijding,” schreven de onderzoekers, die werden begeleid door Dr. Chester Buckenmaier III van Defensie en Veteranen Center for Integrative Pain management in Rockville, Maryland.

Jonas zei dat de onderzoekers geen vergelijkende onderzoeken of studies konden vinden waarbij massage werd vergeleken met medicamenteuze behandelingen.

Hij zei ook dat de groep een aantal aanbevelingen doet voor de toekomst voor onderzoeken over massage therapie, die zouden kunnen leiden tot richtlijnen voor het gebruik van pijnbestrijding. Deze bevatten informatie over gestandaardiseerde behandelingen en metingen en het uitvoeren van een hoogwaardig onderzoek.

“We hopen dat op het gebied van massage therapie er kritisch nagedacht wordt over prioriteiten van een onderzoek naar dit werkveld en dat de ontwikkeling van massage therapie in de toekomst goed begeleid wordt tijdens de onderzoeken”, schreef de auteur van de redactie.

(bron: www.reuters.com)