Rugpijn of spierpijn van de kou is een fabeltje
6 februari 2017
Massage als pijnbestrijding
11 februari 2017
Alles tonen

Liesblessure bij schaatsers

Vanaf vandaag starten het WK Schaatsen afstanden in Gangneung (zuid-korea) .

In de schaatswereld komen veel liesblessures voor. Veel schaatsers hebben wel eens een liesblessure gehad. De belasting van de spieren uitgaande van de lies is dan te groot geweest ten opzichte van de belastbaarheid. Onvoldoende warming-up en ook zacht ijs kunnen daarbij een rol spelen. Bij onvoldoende warming-up zijn de spieren niet genoeg aangepast aan de krachtsexplosie van een start, op zacht ijs moet meer kracht gezet worden bij de start en zal bovendien het aantal afzetbewegingen bij de start groter zijn.

De liesblessure voelt vaak als een trekkende krampende pijn in de liesregio, vooral bij een explosievere belasting. Soms blijven er klachten na een doorgemaakte spierscheuring in de lies, maar ook zonder spierscheuring kunnen er liesblessures ontstaan. Beoordeling door (sport)arts/fysiotherapeut kan daarom ook noodzakelijk zijn.
De behandeling is over het algemeen niet-operatief, maar een behandeling waarbij vermindering van de sportbelasting, rekoefeningen, buikspierversterking en fysiotherapie voorop staan.
Om terugkomend letsel te voorkomen moet de trainingsintensiteit langzaam opgebouwd worden. Een goede warming-up is essentieel om herhaling te voorkomen. Compenserende spieren moeten in de herstelperiode aangesterkt worden om de belastbaarheid van de liesregio te vergroten.

(bron: www.sportzorg.nl)