Ouderen hart- en vaatpatiënten hebben baat bij meer bewegen
20 april 2017
Voorkom fitnessblessures
25 april 2017
Alles tonen

Zo verbrand je kilo’s tijdens het werk

Zo verbrand je kilo’s tijdens het werk

Een hele dag aan je bureau zitten is ongezond en af en toe eens rechtstaan is een must. Wil je calorieën verbranden, dan is niet het aantal minuten of uren dat je staat van belang, wel het aantal keer dat je van je bureaustoel komt. Dat toonde een recente studie aan.

 

De studie onderzocht een aantal mannen met overgewicht. In een eerste scenario zaten de mannen een hele dag en stonden ze enkel op om naar het toilet te gaan. In een ander scenario stonden ze elk kwartier even recht. Het laatste scenario was gelijkaardig aan het tweede, behalve dan dat sommige blokken verder werden afgebroken en de mannen nog vaker even kort moesten rechtstaan. In allebei de laatste scenario’s stonden de mannen in totaal even lang recht.

 

De mannen verbrandden opmerkelijk meer calorieën wanneer ze op een werkdag geregeld eens kort opstonden, dan wanneer ze minder vaak lange blokken van hun bureau wegbleven. In het tweede scenario verbrandden ze 10,7% calorieën meer dan dat ze een hele dag zouden stilzitten, in het derde scenario tot 20,4% meer.

Meer effect

Eens vaker 90 seconden staan heeft dus meer effect op je gezondheid en gewicht dan minder vaak blokken van 15 minuten van je stoel komen. “Zo verrassend is dat resultaat niet, maar het is wel goed nieuws”, gaf inspanningsfysioloog Tom Holland als reactie op het onderzoek. “Elke keer opstaan vraagt een inspanning van je lichaam en zet je spieren in werking. Het is dus belangrijk om gedurende een werkdag vaak rechtop te staan of eens van positie te wisselen op je stoel en dat hoeft helemaal niet lang te duren. Het zal nooit hetzelfde effect hebben als sporten, maar het kan de schadelijke effecten van een hele dag stilzitten aanzienlijk verzachten.”

 

Afwisselen

Vaker rechtop staan en zitten afwisselen dus. Veel wriemelen op je stoel en met je voeten bewegen is ook een goed idee. Het is goed voor je gewicht, gezond en zal de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten verkleinen

(bron: www.nieuwsblad.be).