Spierpijn yorbody fysiotherapie
Spierpijn: waar of niet waar?
5 april 2019
hardlopende vrouw
Waar of niet waar? Borst- en darmkanker.
18 april 2019
Alles tonen

Wereld Gezondheidsdag

Gezondheidsdag yorbody

Vandaag is het wereld gezondheidsdag, maar weten we eigenlijk wel wat precies gezondheid is?

Gezondheid is het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

Dit is hoe een Nederlandse arts, Machteld Huber, het heeft geformuleerd. Hierin wordt gezondheid gezien als een dynamisch proces in plaats van als een statisch gegeven. Deze definitie maakt het mogelijk onderscheid te maken tussen lastige klachten (zoals diarree, hoesten, koorts, zweten) die gericht zijn op herstel van de gezondheid en klachten die een teken kunnen zijn van een ziekte die behandeling vraagt.

Om mensen te leren beter om te gaan met hun lichamelijke en geestelijke gezondheid is het allerbelangrijkste: jong beginnen! Als we de volksgezondheid willen verbeteren en de ontsporende zorgkosten de baas willen worden, zullen we een nieuwe generatie moeten laten opgroeien die van jongs af aan leert hoe je met je lichaam om moet gaan om het gezond te houden en hoe je ook je geest gezond houdt. Vanaf de eerste klassen van de basisschool moet gezondheid een vast onderdeel zijn van het programma, waarbij de school natuurlijk het geleerde direct in praktijk brengt door samen gezond te eten en te bewegen etc.

Tot die nieuwe generatie aan zet is moeten we ons vooral richten op preventie en leefstijl en de bestaande ziektes te lijf gaan met zo veel mogelijk duurzame, mens- en milieuvriendelijke behandelmethoden. Ook hier is nog een wereld te winnen.

Belangrijkste van dit bericht: ga gezond eten en bewegen! Onze professionals kunnen je daarbij helpen.