Gezondheidsdag yorbody
Wereld Gezondheidsdag
7 april 2019
hoestende man
Mensen met COPD bij de fysiotherapeut
22 april 2019
Alles tonen

Waar of niet waar? Borst- en darmkanker.

hardlopende vrouw

Waar of niet waar?

‘Sporten verkleint de kans op borst- of darmkanker’

42 procent denkt: niet waar

Toch is het waar. Lichaamsbeweging vermindert de kans op overgewicht. En wie te zwaar is, heeft meer kans op verschillende soorten kanker. Niet alleen op borst- en dikkedarmkanker, maar ook op baarmoeder-, slokdarm- , alvleesklier- en nierkanker en waarschijnlijk galblaaskanker. Voor borst- en dikkedarmkanker is het verband met overgewicht het best onderzocht. Vooral buikvet lijkt de boosdoener.

Ook om andere redenen blijkt lichaamsbeweging de kans op borst- en darmkanker te verminderen. Bij het ontstaan van borstkanker spelen vrouwelijke geslachtshormonen een belangrijke rol. En bewegen beïnvloedt het hormoongehalte in het bloed. Vrouwen die regelmatig lichamelijk actief zijn, hebben ongeveer 20 tot 40 procent minder kans op borstkanker dan vrouwen die niet of nauwelijks in beweging komen. Elk uur per week extra bewegen vermindert het risico op borstkanker met 3 tot 8 procent. Dit moet je dan wel over een langere periode volhouden.

Daarnaast hebben mensen met een actieve leefstijl naar schatting zo’n 40 procent minder kans op dikkedarmkanker. Dat komt waarschijnlijk doordat bewegen voeding sneller door de darm stuurt. Schadelijke stoffen uit de voeding komen daardoor minder lang in contact met de binnenkant van de darm. Zo is er minder kans op schade, waardoor kanker minder snel kan ontstaan.

Onderzoekers denken dat onvoldoende bewegen, in combinatie met ongezonde voeding en overgewicht, verantwoordelijk is voor ongeveer 5 tot 15 procent van alle gevallen van kanker. Ook als je pas op latere leeftijd met sporten begint, verminder je de kans op kanker.

Wil je meer informatie of begeleiding? Neem eens contact op met onze therapeuten!