Is de volgende stelling waar of niet waar:

‘Een actieve leefstijl vermindert de medicatie bij diabetes type 2’

 

Waar

Bij diabetes type 2 is het lichaam niet goed in staat het niveau van de bloedsuiker te regelen, waardoor dit te hoog wordt. Het hormoon insuline speelt hierbij een belangrijke rol. Dat brengt onder meer suiker uit het bloed naar de spieren. Bij diabetes type 2 produceert het lichaam minder insuline of wordt het lichaam er ongevoeliger voor. Inspanning maakt de spieren juist gevoeliger voor dit hormoon, waardoor er minder van nodig is om suikers naar de spieren te krijgen. Daarom kunnen (veel) diabetespatiënten toe met minder medicijnen door regelmatig flink te bewegen.

Bewegen heeft ook andere positieve effecten voor mensen met diabetes type 2, weet Jan-Willem van Dijk, bewegingswetenschapper en onderzoeker bij de Universiteit Maastricht. “We hebben aangetoond dat je door 45 minuten per dag te sporten de bloedsuikerpieken na een maaltijd met 30 tot 40 procent verlaagt. Vooral deze pieken vergroten het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Wie diabetes type 2 heeft, zou daarom óf om de dag een langdurige inspanning moeten leveren van minimaal een uur, óf dagelijks een kortere inspanning van minimaal een half uur. Om het bloedsuikerniveau te verlagen, is krachttraining (waarbij de spiermassa toeneemt) even effectief als duurtraining, zoals hardlopen of fietsen.