Waar of niet waar: Actieve leefstijl
2 augustus 2019
na training een cooling down
Tips om je sportsessie goed af te sluiten
16 augustus 2019
Alles tonen

Voorbereiden op het nieuwe sportseizoen

sportseizoen voorbereiding

10 tips om je voor te bereiden op het nieuwe sportseizoen

Misschien train je in de zomer wel net zo fanatiek door als anders, maar misschien heb je je sportactiviteiten ook wel even op een lager pitje gezet. Onderstaande vragen moet je jezelf even voorleggen en hierbij ook een paar tips.

1. Doe je nog wat je leuk vindt?

Jarenlang dezelfde sport beoefenen kan heel leuk zijn, maar misschien ben je na een tijdje ook wel toe aan iets anders. Zo vlak na de zomer is dit het ideale moment daarvoor.

 

2. Doe je nog wat bij jou past?

Sporten houd je het beste vol als het past in jouw dagelijkse routines. Wanneer je dagelijkse routine veranderd door studie, werk of andere zaken, dan kan het zijn dat de sport die je nu uitoefent niet meer bij je past.

 

3. Begin rustig aan

Net als jijzelf moet ook je lichaam na de zomer even op gang komen als je in juli en augustus niet zo veel gesport hebt. Neem dus rustig de tijd om weer op te starten en bouw het aantal trainingen en de intensiteit daarvan geleidelijk op. Je hebt er immers niets aan als je in september al een blessure oploopt of je motivatie kwijtraakt.

 

4. Houd het zomergevoel vast door buiten te trainen

Ook in het najaar kan het nog heel mooi weer zijn. Profiteer daarvan door lekker veel buiten te sporten.

 

5. Stel nieuwe doelen

Niets werkt zo motiverend om het nieuwe sportseizoen te beginnen met het stellen van een doel.

 

6. Geef jezelf een cadeautje

Vroeger op school maakte je gloednieuwe agenda het toch net iets leuker om weer de schoolbanken in te gaan. Zo is het met sporten ook. Een sportshirt, een gadget, schoenen of materiaal dat je nodig hebt voor je training: trakteer jezelf op iets nieuws zodat je nog meer zin krijgt in het begin van het nieuwe sportseizoen.

 

7. Ga (weer) gezonder eten

Samen met het sporten is ook gezond eten en drinken er misschien weleens bij ingeschoten tijdens de zomermaanden.

 

8. Sport met vrienden

Heb je je vrienden in de zomer weinig gezien omdat jullie allemaal op verschillende momenten op vakantie waren? September is de ideale maand om uitgebreid bij te praten, en dat kun je dan net zo goed doen terwijl je samen aan je conditie werkt.

 

9. Bereid je nu al voor op dipjes

Kijk eens terug naar wat er goed ging en wat er minder goed ging, en ook in welke periodes van het jaar je het lastig vond om het trainen vol te houden. Zo kun je nu alvast een plan maken voor wat je gaat doen als je weer in een sportdip terechtkomt.

 

10. Doe mee aan de Nationale Sportweek

Van 9 tot en met 17 september vindt de Nationale Sportweek plaats. Tijdens deze week worden er in bijna elke plaats in Nederland leuke sportactiviteiten georganiseerd en zetten veel verenigingen hun deuren open zodat je er een kennismakingsles of een clinic kunt volgen. Houd de komende tijd https://sport.nl/sportweek in de gaten om te kijken wat je in september bij jou in de buurt kunt doen. Wie weet ontdek je tijdens de Nationale Sportweek wel je nieuwe favoriete sport!