Uitdroging
23 juli 2018
Slotdag Tour de France 2018
29 juli 2018
Alles tonen

Uitgerust op vakantie gaan

Veel mensen kijken wekenlang uit naar hun vakantie. Anderen beginnen al te stressen bij het idee. Want hoe krijgen ze al hun werk nog af voor de vakantie en hoe moet dat straks na de vakantie weer met al het werk dat is blijven liggen tijdens de vakantie? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Maak een plan

Heb je nog stapels met werk liggen? Maak een overzicht van de projecten die je voor de vakantie moet afronden. Door het op papier te zetten hoef je er niet langer over na te blijven denken en blijft het hoofd ‘leeg’.

  1. Twee minuten regel

Veel mensen hebben baat bij de managementmethode GTD, oftewel het boek Getting things done van David Allen. Allen hanteert de regel dat iedere taak die binnen twee minuten uitgevoerd kan worden, ook direct uitgevoerd moet worden. Probeer dit vanaf nu te doen.

  1. Regel vervanging

Lukt het je niet al je projecten af te ronden voor de vakantie? Ga op zoek naar iemand die je gedurende die periode kan vervangen. Geef duidelijk aan wat je van je vervanger verwacht. Vergeet ook je out-of-office niet aan te zetten en daarin duidelijk te vermelden wie je vervanger is.

  1. Smokkel een dag

Ga je drie weken met vakantie? Zeg tegen je collega’s en contactpersonen dat je al een dag eerder weg bent. Dit kun je ook doen met de eerste werkdag na de vakantie, zodat je niet meteen de hele dag gemaild en gebeld wordt en eerst de dingen kunt oppakken die zijn blijven liggen en je mail weg kunt werken.

  1. Laat je laptop en smartphone thuis

Echt tot rust kom je pas als je je laptop en smartphone thuis laat. Wil je je laptop of smartphone toch mee nemen? Check dan maar één keer per dag je mailbox of voicemail. Anders ben je waarschijnlijk toch geneigd terug te mailen of te bellen en heb je nog niet echt vakantie. Neem je smartphone dan ook niet mee naar bijvoorbeeld het strand of zet hem uit. Zo ben je ook echt onbereikbaar.

  1. Plan geen afspraken voor na je vakantie

Hou je agenda je eerste week na je vakantie lekker leeg en plan geen (of weinig) afspraken (als dit mogelijk is). Zo kun je rustig je mail en post weg werken. Ook kun je dan op je gemak weer aan de slag met een nieuwe werkplanning.

  1. Ruim je werkplek op voor de vakantie

Archiveer je mailbox en gooi afgehandelde mail weg. Ga ook eens door de bakjes op je bureau heen en gooi weg wat weg kan en laat een opgeruimd bureau achter. Zo begin je straks na je vakantie niet alleen met een fris en leeg hoofd, maar ook met een leeg bureau.