Het is op het moment erg warm in ons land, iedereen weet wel dat je dan goed moet blijven drinken. Maar hieronder vertellen we je nog even de 10 signalen en symptomen van uitdroging.

Water drinken is essentieel om te overleven. Ons lichaam bestaat voor 60 procent uit water en iedere lichaamsfunctie is afhankelijk van water om goed te kunnen functioneren. Dehydratie, of een tekort aan lichaamsvocht, brengt consequenties met zich mee. Hoewel milde dehydratie makkelijk te behandelen is, is ernstige uitdroging een serieuze aandoening die kan leiden tot bewusteloosheid, orgaanfalen of zelfs de dood. Dit artikel gaat in op de veelvoorkomende signalen en symptomen van dehydratie.

Wat is dehydratie of uitdroging?
Je lichaam verliest continu vocht, voornamelijk via zweet, urine en ontlasting. Uitdroging doet zich voor wanneer er meer water uitgaat dan ingaat. Het kan worden veroorzaakt door een tekort aan de inname van vloeistoffen of door overmatig vochtverlies. Hier volgen een aantal veelvoorkomende oorzaken van dehydratie:

Intensieve beweging: Intensieve beweging leidt tot vochtverlies door middel van zweten. Als deze vloeistoffen niet worden aangevuld met water kun je uitgedroogd raken.

Blootstelling aan hitte: Hitte kan leiden tot vochtverlies door te zweten. Je kunt uitgedroogd raken als je geen extra water drinkt wanneer het buiten erg heet is.

Overgeven en diarree: Overgeven en diarree zorgen beide voor aanzienlijk vochtverlies dat kan leiden tot uitdroging.

Misselijkheid: Veel mensen hebben geen zin om te eten of drinken als ze misselijk zijn. Het is belangrijk om te blijven drinken zodat je niet uitgedroogd raakt.

Verbranding of huidinfecties: Water kan verloren gaan door ernstige verbrandingen en huidaandoeningen.

Diabetes: Wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is, verhoogt het lichaam de urineproductie om suikers uit het lichaam te verwijderen. Dit kan leiden tot uitdroging wanneer dit verlies niet gecompenseerd wordt met een hogere waterinname.

Koorts: Koorts kan bijdragen aan vochtverlies doordat je met koorts veel zweet.

 

1.Dorst

Dorst is de eerste indicator van uitdroging. Voor de meeste mensen is dit een effectieve manier om te drinken.

2. Veranderingen in de kleur of hoeveelheid urine

De kleur en hoeveelheid van je urineproductie zijn goede indicatoren van je vochtbalans. Donkergele urine of een lage urineproductie zijn signalen van uitdroging.

3. Vermoeidheid of slaperigheid

Vermoeidheid of slaperigheid kan een signaal zijn van uitdroging. Water drinken kan je energie geven en je alerter maken.

4. Hoofdpijn

Uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken. In de meeste gevallen kan water drinken hoofdpijn veroorzaakt door uitdroging verhelpen.

5. Veranderingen in de huidelasticiteit

Verminderde huidturgor, of elasticiteit, is een signaal van uitdroging. Een huid die droog, koel en klam aanvoelt kan uitgedroogd zijn.

6. Spierkramp

Een tekort aan vocht en natrium kan tot spierkramp leiden. Water drinken is vooral belangrijk tijdens inspannende beweging.

7. Daling van de bloeddruk

Dehydratie kan een daling in de bloeddruk veroorzaken, waardoor je je licht in je hoofd, zwak en moe kan voelen. Ernstige uitdroging kan een gevaarlijk lage bloeddruk veroorzaken die medisch handelen vereist.

8. Snelle hartslag of hartkloppingen

Een tekort aan lichaamsvocht zorgt voor een daling in het bloedvolume. Het hart compenseert het lage bloedvolume door harder en sneller bloed door je lichaam te pompen.

9. Prikkelbaarheid of verwardheid

Uitdroging kan een negatieve invloed hebben op de hersenfunctie en symptomen veroorzaken zoals zwaarmoedigheid, angst, concentratieproblemen en verwardheid.

10. Serieuze complicaties en orgaanfalen
Ernstige uitdroging kan tot zeer ernstige complicaties leiden. Elk orgaan in het lichaam heeft vocht nodig om goed te functioneren. Als de uitdroging ernstig is kunnen de organen ermee stoppen.

 

Hoe voorkom je uitdroging?
De sleutel naar het voorkomen van uitdroging is de hele dag door veel water drinken, net als andere drankjes zoals ongezoete koffie en thee. Waterrijke voeding zoals fruit en groenten zijn ook hydraterend. Er is echter geen vaste hoeveelheid die je dagelijks moet drinken om gehydrateerd te blijven. De behoefte aan vocht verschilt per persoon en wordt beïnvloed door de mate van beweging, zweet en het klimaat.

 

Hier volgen een aantal tips om gehydrateerd te blijven:

  • Drink als je dorst hebt
  • Drink veel water voor het sporten
  • Drink als je veel zweet
  • Check de kleur van je urine
  • Drink als je hebt overgegeven of diarree hebt

 

(bron. www.ahealthylife.nl)