Voorkom fitnessblessures
25 april 2017
Dag van de Astma
2 mei 2017
Alles tonen

Tips tegen een kater

Een kater is voornamelijk een gebrek aan vocht

Het klinkt misschien tegenstrijdig: hoe meer drank je naar binnen giet, des te meer je lichaam uitdroogt. Het afbreken van alcohol is voor je lichaam een pittig klusje, zeker als je veel drinkt. Om de alcohol af te breken verbruikt je lichaam veel belangrijke stoffen zoals energie, vitamines, mineralen en heel veel vocht.

De kater die je de volgende dag ervaart wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen en vocht. Je lichaam is de hele nacht bezig geweest met het afbreken van alcohol en heeft daarbij veel stoffen verbruikt om dit efficient te kunnen doen. De knallende hoofdpijn is het resultaat van uitgedroogde hersenen, de nadorst een signaal van je lichaam dat het hoog tijd is om water te drinken! Waarom denk je dat er bij een fles wijn altijd een kannetje water wordt geserveerd? Alcohol droogt uit, en wat jij nodig hebt is water!

Rook, herrie en oververmoeidheid spelen ook mee

We hoeven je niet uit te leggen dat je lichaam ook moet herstellen van de harde muziek en de rokerige omgeving. Hoewel het heerlijk kan zijn om even lekker uit je dak te gaan moet je bedenken dat de gemiddelde discotheek niet bepaald een natuurlijke omgeving is voor je lichaam. Wanneer je ‘s nachts nog lang een ‘piep’ in je oren hoort, heb je bijvoorbeeld blijvende gehoorbeschadiging opgelopen.

Ook wanneer je erg moe bent heeft je lichaam het zwaarder dan anders. Je weerstand gaat omlaag, en je lichaam heeft meer moeite met het afbreken van de alcohol die door je bloed suist.

Geen kater? Voorkomen is makkelijker dan genezen

Misschien lees je dit artikel pas na een wilde nacht stappen en zit je nu achter de computer met een bonkend hoofd. Het enige wat we tegen je kunnen zeggen is: helaas. Was je maar eerder langsgekomen. Het is ontzettend eenvoudig om een kater te voorkomen, als je eenmaal weet hoe een kater werkt. Voorkomen is beter dan genezen, en we hopen dat je deze tips onthoudt voor volgend weekend!

Ben je nu nog fris? Goed, dan kunnen we je leren hoe je eenvoudig fris blijft, het hele weekend lang. Want na een avond stappen wil je de volgende ochtend gewoon verder met je leven!

Stap 1 – voordat je gaat stappen: vitaminen en water

De middag voordat je gaat stappen kun je al werken aan het voorkomen van je kater. Eet lekker wat fruit, zorg voor voldoende groente of neem een multivitamine. Vul je voorraden vitaminen aan tot normaal niveau. Zodra je alcohol gaat drinken verbruikt je lichaam mineralen om het giftige alcohol te neutraliseren.

Als je een tekort aan mineralen hebt, dan trekt je lichaam ze uit je organen. Hierdoor zul je je morgen brak voelen, en het is zoals je begrijpt geen gezonde situatie. Door een normale multivitamine (vitaminen en mineralen) te slikken, voor, na of tijdens het stappen help je je lijf een handje!

Zorg dat je van tevoren genoeg water drinkt. Neem af en toe een glas water, of sleep een Spa flesje met je mee. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je een 1,5 literfles leegdrinkt. Zorg daarnaast ook dat je goed eet. Geef je lichaam voedingsstoffen om mee te werken gedurende de avond. Ben je erg moe? Doe dan even een dutje. Zo hou je meer energie over voor de wilde nacht die voor de boeg ligt, en zul je je morgen fitter voelen.

Stap 2 – tijdens het stappen: afwisselen met water

Je bent lekker aan het feesten en je drinkt lekker door. Leuk en gezellig, maar dit is wel de tijd waarop je moet denken aan je volgende ochtend. Wat moet je doen? Simpel: drink water tussen de drankjes door. Je kunt ook kiezen voor andere alcoholvrije drankjes.

Wen jezelf aan dat je bij ieder toiletbezoek flink wat water uit de kraan drinkt. Drink eigenlijk zoveel dat je merkt dat je maag vol begint te raken. Maak je geen zorgen, binnen 5 minuten is het water uit je maag weggelopen en kan je lichaam ermee aan de slag. En jij kunt weer verder feesten! Probeer tijdens en na het stappen ook wat te eten. Je lichaam kan de voedingsstoffen goed gebruiken!

Voordat je naar bed gaat heb je nog twee dingen te doen: drink nog eenmaal heel veel water en zet een groot glas water naast je bed (en als je echt teveel gedronken hebt, ook een emmer). Ja, het kan zijn dat je van al dat water ‘s nachts je bed uit moet om te plassen, maar liever even een plasje doen dan jezelf de hele zondag beroerd voelen toch? Heb je nog geen multivitamine genomen? Dan is nu het moment!

Heb je een beetje honger? Eet dan iets om je lichaam te voorzien van voedingsstoffen om een kater te voorkomen Liefst iets met koolhydraten. Je zult waarschijnlijk langer slapen dan normaal, en je zult je echt beter voelen als je wat hebt gegeten.

Stap 3 – de volgende ochtend

Slaap lekker uit en laat je lichaam zelf bepalen wanneer het tijd is om wakker te worden. Je bent nu lekker uitgerust en als het goed is heb je een stuk minder nadorst dan normaal. Neem direct een paar slokken uit het glas water wat je naast je bed hebt staan. Maak een lekker ontbijtje voor jezelf en kies voor voeding met vitaminen. Een gezonde groene smoothie is bijvoorbeeld een goed idee!

Neem een lekkere warme douche, en je zult merken dat je de kater hebt verslagen! Het kan soms verstandig zijn om wakker te worden, te eten en te douchen om vervolgens in de middag nog een dutje te doen. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen, dus gun jezelf die rust.

Een kater voorkomen is niet moeilijk

Wat meer glazen water, uitrusten en gezond eten. Je zult merken dat dit een beproefd recept is om keer op keer je kater drastisch te verminderen. Merk je dat je de volgende ochtend toch nog last hebt van hoofdpijn, spierpijn of andere kater verschijnselen? Doe dan rustig aan, blijf veel water drinken, gezond eten en neem eventueel een pijnstiller.