Sporten houdt het brein jong
15 januari 2017
De dag van de eerstelijns zorg!
20 januari 2017
Alles tonen

Sporten in de kou

Sporten in de kou

Het is koud buiten en bij koud weer bent u misschien geneigd om niet of minder naar buiten te gaan om te sporten. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u met koud weer gewoon doorgaan met buiten sporten. Het is ook nog eens gezond buiten!

  1.  Zoek ongelukken niet op. Als het echt te hard gevroren heeft en glad is, sla dan een training over.
  2.  Raadpleeg voor de zekerheid eerst de weersverwachting voordat u op een winterse dag naar buiten gaat om te sporten.
  3. Smeer bij ijzige kou onbedekte lichaamsdelen in. Vaseline doet bij koude wind wonderen. Vergeet ook uw lippen niet in te smeren.
  4. Sporters met een chronische ziekte of een slechte conditie hebben een verhoogd risico op koudeletsel. Maar iedere sporter heeft hier kans op.
  5. Neem kou op in uw trainingsprogramma. U creëert geen tolerantie tegen kou, maar u doet ervaring op in hoe u ermee omgaat. Zorg voor vaste herstelmomenten om op temperatuur te komen.
  6. Zorg voor minimaal drie lagen kleding tegen de kou. De eerste twee lagen dienen ter isolatie, de derde houdt het weer buiten en kan vocht afvoeren. Deze laag gebruikt u alleen bij pauzes of bij wind of regen. Voorkom dat uw kleding verzadigd raakt met zweet en/of vocht.
  7. In een koude omgeving verbruikt u meer energie. Te weinig koolhydraten is funest voor zowel uw warmtevoorziening als de training. Extra dranken en tussendoortjes kunnen een tekort voorkomen.
  8. Zorg voor het sporten voor een goede warming up, waarbij uw spieren kunnen opwarmen en het lichaam went aan een intensievere activiteit.
  9. Vergeet ook achteraf de cooling down niet om weer in een ‘normale’ modus te komen. Dit is belangrijk voor uw lichaam en verkleint de kans op blessures.
  10. Beloon uzelf na de training. Niets zo lekker dan na buiten actief te zijn geweest, bij te komen voor de kachel met een lekkere kop warme drank.
Bron: http://fysionieuws.phytalis.nl/