Lichaamsbeweging vergroot mogelijk de overlevingskans na hartaanval

Alpe d’Huzes op hardlopen
1 juni 2017
Vijf vragen en antwoorden over peesontsteking
6 juni 2017
Alles tonen

Lichaamsbeweging vergroot mogelijk de overlevingskans na hartaanval

Lichaamsbeweging vergroot mogelijk de kans dat iemand een hartaanval overleeft. Bij iemand die meer sport, neemt de overlevingskans toe.

Dat staat in een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd. 14.223 mensen die nog nooit een hartaanval of beroerte hadden gehad, deden sinds 1976 mee aan de Copenhagen City Heart Study. De mate van beweging werd ingedeeld in de vier categorieën sedentair, licht, gemiddeld en hoog. Van de deelnemers die tot 2013 gevolgd kregen 1.664 deelnemers een hartinfarct, waarvan 425 mensen direct overleden.

Tijdens het onderzoek werd de hoeveelheid fysieke beweging vergeleken tussen de mensen die tijdens een hartinfarct waren overleden en de mensen die een aanval hadden overleefd. Volgens de onderzoekers zouden de patiënten die minder aan lichaamsbeweging deden een grotere kans hebben om te overlijden als gevolg van een hartinfarct.

De deelnemers die in lichte mate aan beweging deden hadden volgens de onderzoekers 32 procent minder kans om aan een infarct te overlijden. Deelnemers die op een gemiddelde en hoge mate aan beweging deden hadden 47 procent minder kans om aan een infarct te overlijden dan deelnemers die niet aan lichaamsbeweging deden.

“Deze studie is op basis van een observatie gedaan, waardoor we niet zeker weten of het verband tussen beweging en overlevingskans daadwerkelijk kunnen vaststellen. De resultaten zullen verdere bevestiging nodig hebben voordat we aanbevelingen kunnen doen. Ik denk wel dat we kunnen stellen dat beweging goed is voor de gezondheid. Een mogelijke verklaring is dat mensen die bewegen meer bloedvaten ontwikkelen. Wanneer het hart vervolgens met een blokkade te maken krijgt, zorgen deze vaten ervoor dat het hart voldoende bloed blijft krijgen. Ook kan sporten de samenstelling van het bloed verbeteren, waardoor het beter blijft stromen en het hart goed herstelt na een hartaanval”, zegt professor Prescott.