Wat te doen bij rugpijn
29 maart 2017
Golf
3 april 2017
Alles tonen

Wat kun je zelf doen bij rugpijn?!

Wat kun je zelf doen tegen rugpijn?

Je kunt veel doen om rugpijn tegen te gaan. Allereerst door te zorgen dat je zelf psychisch, fysiek en mentaal in een goede conditie bent. Vind een balans. Op deze pagina gaan we in op het fysieke aspect. Wat kun je op fysiek vlak doen tegen rugpijn?

Zithouding op het werk en thuis

Als je ervoor zorgt dat je stoel je lichaam goed ondersteund (aangemeten), kun je rugklachten op het werk voorkomen. Dit geldt tevens voor thuis als je daar werkt of in een meer ontspannende sfeer wilt verkeren. Lees hier meer over op de pagina ‘Juiste zithouding bij nekpijn en rugpijn’.

Ergonomie onderweg

Indien mogelijk is het ook goed om op de ergonomie te letten op de fiets (hoogte zadel, afstand stuur-zadel, hoogte trappers), auto (hoogte van de stoel, kanteling van de stoel en hoek van de stoelrug ten opzichte van het stuur etc.). In een trein is het moeilijker; er zijn immers minder mogelijkheden om je omgeving aan te passen. Het advies is hier om vaker op te staan en te bewegen in de vorm van lopen door de trein bij langdurig reizen.

Oefeningen bij rugpijn

In eerste instantie geldt altijd: zorg dat de stabiliteit van je lichaam gewaarborgd wordt door een spierkorset dat voldoet aan de eisen die jouw lichaam stelt. Sterke spieren bereik je door regelmatig stabiliteits- en krachtoefeningen van buikspieren en rug te beoefenen. Net zo belangrijk is het om aandacht te besteden aan de stabiliteit van het nek- en schoudergebied en de hoge rugspieren. Enkele voorbeelden van oefeningen:

  • Buikspieroefening: ga op je rug liggen, met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Raak met je vingers je knieën aan en houd dit zo lang mogelijk vol. Ontspan daarna ongeveer een minuut en doe vervolgens de oefening opnieuw.
  • Rugspieroefening: ga op je buik liggen en strek je armen en benen. Til je ledematen op en houd dit zo lang mogelijk vol. Ontspan daarna ongeveer een minuut en doe vervolgens de oefening opnieuw.

Ga je aan de slag met rug- en buikoefeningen? Bij het verkeerd toepassen van de oefeningen nemen je klachten juist toe. Schakel daarom een specialist in voor hulp, zoals een fysiotherapeut.

Blijf bewegen bij rugklachten

Hoewel bewegen soms pijn doet bij rugpijn, is het belangrijk in beweging te blijven. Langdurig stilzitten veroorzaakt stijfheid en komt de klachten niet ten goede. Met sporten als zwemmen, joggen en fietsen help je jouw lichaam sterker en soepeler te worden. Heb je veel pijn tijdens beweging? Laat het joggen en fietsen dan achterwege. Zwemmen en lopen zijn aan te raden bij hevige rugklachten.

Heeft u rugklachten, maak dan eens een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten bij u in de buurt voor een uitgebreid onderzoek en advies.

bron: gezondheidsplein