De dag van de eerstelijns zorg!
20 januari 2017
Pijnwaarneming en het menselijk brein
23 januari 2017
Alles tonen

Wereld Knuffeldag

Niets is zo fijn als wegkruipen in de armen van je partner of om de armpjes van je kind om je nek te voelen. Knuffelen is eigenlijk een dagelijkse noodzaak waarvan je gelukkiger wordt en die ook nog eens goed is voor je gezondheid.

Knuffels en aanrakingen zijn heel goed voor je. Het geeft je direct een fijn en geliefd gevoel en op lange termijn word je er zelfs gezonder van. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een omhelzing stress vermindert en dat het de hartslag en bloeddruk omlaag brengt. Er zijn dan ook genoeg redenen om het knuffelen te omarmen.

 1. Je wordt er gelukkiger van

  Als je iemand omhelst, komen er chemische stoffen vrij die zorgen voor een geluksgevoel. Oxytocine, zorgt voor gevoelens van verbondenheid, toewijding en vertrouwen. Ook legt dit knuffelhormoon de basis voor sterke sociale relaties.

 2. Het is een stressbestrijder

  Als je je gestrest voelt, is een stevige knuffel de oplossing. Tijdens een omhelzing wordt het stresshormoon cortisol verminderd in ons lichaam. Er worden kalmerende signalen naar je hersenen gestuurd waardoor je je minder gespannen voelt.

 3. Het werkt bloeddruk verlagend

  Na een knuffel voel je je niet alleen geestelijk, maar ook fysiek beter. De sensatie die je voelt als je aangeraakt wordt door iemand zorgt ervoor dat bepaalde bloedlichaampjes geactiveerd worden. Deze sturen seintjes naar je hersenen en die zorgen er weer voor dat je bloeddruk lager wordt.

 4. Het is goed voor je hart

  Iemand omhelzen is zowel letterlijk als figuurlijk goed voor je hart. Uit een studie van de University of North Carolina is gebleken dat mensen die geen lichamelijk contact hadden met hun geliefde een verhoogde hartslag van 10 slagen per minuut ontwikkelden. De deelnemers die hun partner wel mochten omhelzen, hadden een hartslag van 5 slagen per minuut.

 5. Het vermindert angsten en zorgen

  Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat aanrakingen en omhelzingen onze zorgen aanzienlijk verminderen. Zelfs het knuffelen van een teddybeer heeft een positieve uitwerking op onze angsten en zorgen. Iemand omhelzen is zoiets sterks dat zelfs objecten omarmen soortgelijke gevoelens oproept.

 6. Het is goed voor je relatie

  Volgens onderzoekers is knuffelen ook erg belangrijk als je al lang een relatie hebt. Partners krijgen er een blij gevoel van en vrouwen voelen zelfs een soort van opwinding. Daarnaast ga je er ook beter van communiceren met elkaar. Tijdens een knuffel ben je heel dicht bij elkaar. Dit zorgt voor een vertrouwd gevoel, waardoor je makkelijker zegt wat je dwars zit.

 7. Het voorkomt eenzaamheid

  Uit een studie van de Ohio State University is gebleken dat omhelzingen en aanrakingen belangrijker zijn als we ouder worden. Omdat je op latere leeftijd sneller te maken krijgt met stress is fysiek contact steeds belangrijker om gezond te blijven. Daarnaast is een knuffel ook een natuurlijk medicijn tegen gevoelens van eenzaamheid.

 8. Het is goed voor je seksleven

  Ongeacht dat dit een enorme open deur is, doet een omhelzing van je partner ook iets met je lichaam waardoor je meer zin hebt om te vrijen. Door huid op huid contact komt het hormoon dopamine vrij. Dit is een natuurlijk afrodisiacum waarvan je meer zin krijgt in seks.

Ook als je geen partner of kinderen hebt, is er vast wel iemand in je omgeving om te knuffelen. Je ouders, vrienden of vriendinnen bijvoorbeeld. Denk erbij, knuffelen is gezond!