Sport en spel tijdens Pasen
16 april 2017
Ouderen hart- en vaatpatiënten hebben baat bij meer bewegen
20 april 2017
Alles tonen

Wat gebeurt er bij spierpijn?

Wat gebeurt er bij spierpijn?

De later optredende spierpijn treedt vooral op na zware belastingen waarbij de spieren worden ‘uitgerekt’ terwijl ze actief zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een berg afloopt.

 

Wat is het?

Als de spierpijn al tijdens de inspanning optreedt, dan is de belasting van de spieren zo groot dat die hun afvalstoffen niet meer kwijt kunnen. Door die ophoping ontstaat spierpijn. Bij de later optredende spierpijn is de spier door zware belasting op meerdere plaatsen een beetje beschadigd geraakt en zijn er tegelijkertijd ontstekingsreacties. Het is onbekend of deze ontstekingsreacties het gevolg zijn van de beschadigingen.

 

Het gevolg van spierpijn is over het algemeen dat de spier kan minder kracht leveren, soms slechts de helft van wat normaal is. Wanneer je niets doet voel je weinig pijn, maar zodra je gaat bewegen voel je dat je stijf bent en komt een doffe pijn op.

 

Wat kan ik eraan doen?

Meestal is de spierpijn 24 tot 48 uur na de inspanning het heftigst; daarna zal de pijn langzaam minder worden en na vijf tot zeven dagen volkomen verdwenen zijn. Ontstekingsremmers werken niet. De pijn kan wel minder worden door de spieren goed warm te houden. Ook massage verlicht mogelijk de pijn. Deze maatregelen voelen in ieder geval aangenaam aan, maar of ze ook helpen om korter spierpijn te hebben is niet bekend.

 

Moet ik naar de fysiotherapeut?

Spierpijn verdwijnt normaal gesproken en is niet ernstig. Bij spierpijn zonder aanwijsbare oorzaak – zeker als dat samengaat met andere klachten – is een bezoek aan de fysiotherapeut verstandig. Ook als de spierpijn langer dan een week aanhoudt of als je geregeld last hebt van kramp, kun je het best even de fysiotherapeut raadplegen.

 

Bron: fysionieuws