Een sportieve Valentijnsdag
14 februari 2017
Hoe belangrijk is een goede nachtrust voor herstel van lichamelijke klachten?
20 februari 2017
Alles tonen

Drink Wijn Dag

Vandaag is het Drink Wijn Dag en misschien heeft u het ooit wel eens gelezen, een aantal jaren terug is er een onderzoek naar buiten gekomen dat beweerde dat een glas rode wijn net zo goed voor je zou zijn als één uur sporten.

Einde aan die illusie: Als je graag in sprookjes gelooft, niet zo gek bent op sporten én van rode wijn houdt, stop dan nu met lezen.

Er waren echt mensen die dit geloofden. Met dank aan onderzoek van de Universiteit van Alberta. Waarvan de conclusie ‘een glas rode wijn is net zo goed als een sessie in de sportschool’ onlangs – ruim twee jaar na het onderzoek – gepubliceerd werd op een populaire Engelse website MyDaily. Alleen een beetje jammer dat de kop en de inhoud van het artikel niet echt – of beter gezegd: echt niet met elkaar strookten.

In een notendop de semi-wetenschappelijke gedachtengang: in rode wijn zit (veel) resveratrol, een stofje dat veranderingen in je spieren en botten kan beïnvloeden. Resveratrol kan een positief effect hebben op je fysieke gezondheid, net als een uur sporten in de sportschool of squashen dat doet. Vanaf dat moment wordt het een simpel rekensommetje. Het gaat als volgt: als resveratrol goed is voor je gezondheid op dezelfde manier als sporten dat is, dan kunnen we net zo goed rode wijn drinken in plaats van ons een ongeluk ploegen in de sportschool, toch?

Maar het zit iets anders in elkaar. Het onderzoek richtte zich op de werking van de stof resvertarol, gevonden in druiven en andere voeding, een gunstig effect heeft op de fysieke kracht van mensen die al langer sportief bezig zijn.’ De belangrijkste conclusie is dat resveratrol de fysieke (spier)kracht van mensen met een fysieke beperking kan verbeteren, zoals mensen met hartklachten.

Lang verhaal kort: breng die flessen maar terug naar de winkel (of de kelder) en pak je sporttas maar weer in. Het heeft niet zo mogen zijn.
Maar natuurlijk kun je bij Yorbody goede begeleiding krijgen om het sporten leuk te maken en onze professionals zorgen ervoor dat u zich fit voelt.