EEN MEERDERHEID VAN DE MENSEN SPORT OM ZICH GOED TE VOELEN
5 juli 2017
Met de auto op vakantie
11 juli 2017
Alles tonen

Beginnen met sporten

Het is belangrijk om een aantal dingen in acht te nemen voordat je begint met bewegen.

  1. Check je gezondheid
    Voor sommige leeftijdsgroepen is het verstandig je huisarts te raadplegen voor een fysiek medisch onderzoek voordat je met een sport begint. Dit is vooral belangrijk voor mensen die niet gewend zijn aan inspannende fysieke beweging en voor mensen van 65+. Een vroege check up kan gezondheidsproblemen of aandoeningen opsporen waar je tijdens het trainen tegenaan kunt lopen. Het kan ook helpen je work-out te optimaliseren, waardoor het voor jou en eventueel je personal trainer makkelijker is om je beperkingen te kennen en een trainingsschema op te stellen dat aan jouw behoeften voldoet.

 

  1. Maak een plan en stel realistische doelen
    Als je besloten hebt regelmatig te willen bewegen, probeer dan een plan te maken dat haalbare stappen en doelen bevat. Een manier om dit te doen is door te starten met een plan met makkelijk te volgen stappen. Je kunt dit verder uitbreiden naarmate je niveau vordert. Bijvoorbeeld als je doel is om 5 kilometer hard te lopen, kun je een plan maken waarin je kortere afstanden loopt. Als je deze eenmaal kunt uitlopen kun je de afstand verlengen totdat je onafgebroken de 5 kilometer loopt. Door te beginnen met kleinere doelen verhoog je niet alleen je kans op succes, het houdt je ook gemotiveerd.

 

  1. Maak er een gewoonte van
    Een andere belangrijke succesfactor voor trainen is je te houden aan je routine. Het is makkelijker om routine te krijgen op de lange termijn als er een gewoonte van wordt gemaakt en het regelmatig wordt gedaan. Een review van onderzoeken concludeerde dat het vervangen van ongezond gedrag met nieuwe gezonde gewoontes een goede benadering is om het op de lange termijn vol te houden. Het maken van een schema of dagelijkse beweging op hetzelfde tijdstip zijn altijd goede manieren om je eraan te houden. Je kunt er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om elke dag na werktijd een work-out te doen.