Zo bereid jij je fysiek voor op wintersport!

nieuw jaar goede voornemens
Goede voornemens voor 2020
7 januari 2020
fitness trainen geblesseerd
Geblesseerd raken als je veel traint
5 maart 2020
Alles tonen

Zo bereid jij je fysiek voor op wintersport!

5 beste oefeningen om je goed voor te bereiden op de wintersport!

De winter staat weer voor de deur dus voor veel mensen de wintersport ook! Om en nabij de 900.000 Nederlanders zoeken jaarlijks de sneeuw op!

Helaas raken er jaarlijks ongeveer 60.000 mensen in meer of mindere mate geblesseerd tijdens de wintersportvakantie. De meeste blessures komen voort uit een eenzijdige val. Deze blessures zijn in veel gevallen te voorkomen.

Belangrijke factoren in het voorkomen van blessures zijn een goede algehele conditie, uitgerust zijn, dragen van valbeschermers/helm en het voorkomen van het gebruik van alcohol tijdens het afdalen.

De meeste opgelopen blessures zijn knieblessures, 37%! Daarna volgen schouder, bovenarm, onderbeen en enkel (Bron: Skiinformatie.nl). Naast alcohol en overschatting van het eigen kunnen is conditie en dus vermoeidheid de grootste oorzaak waarom de wintersporter valt.

Gelukkig willen en kunnen we jullie hierbij helpen!! Voorkomen is beter dan genezen, vandaar hier de 5 beste oefeningen om blessures te voorkomen tijdens het skien.

 

Plank
Oefening voor kracht en uithoudingsvermogen van de Core

Planken is goed voor de Core-stability. Deze spieren zorgen voor stabiliteit van de lage rug en het bekken waardoor dit deel van het lichaam maar ook de benen efficiënter kunnen blijven werken gedurende het afdalen. Je verspilt dus nauwelijks of geen energie!

 

Bekken bruggetje
Oefening voor kracht en stabiliteit lage rug, bekken en benen

Het bekken bruggetje is goed voor de Core-stability van de lage rug en het bekken maar ook de bilspieren en de hamstrings. Deze spieren zorgen voor stabiliteit van de lage rug, het bekken en de achterkant van de bovenbenen de benen efficiënter kunnen blijven werken gedurende het afdalen. Je verspilt dus nauwelijks of geen energie!

 

Schaatssprong
Oefening voor kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen benen

De schaatssprong is een goede oefening waarbij je kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie van je enkels, knieën en heupen traint. Hoe beter je coördinatie, hoe beter dat je als je moe bent toch je “evenwicht “  kan houden.

 

Squat met shoulder raises
Oefening voor kracht en uithoudingsvermogen benen en romp

Deze oefening raden we je aan om langzaam sneller te gaan uitvoeren, mits goed uitgevoerd, omdat je met deze oefening je hele lichaam kunt trainen en je hart en je longen. Met andere woorden, je conditie gaat met sprongen vooruit!

 

Single leg squat
Oefening voor kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen benen

Deze oefeningen is goed om been voor been je kracht te combineren met je balans/ coördinatie. Probeer de oefening maar eens uit te voeren zonder dat je je balans verliest, zonder dat je steun hoeft te zoeken met je hand of de voet die je in de lucht houdt.

Wij raden je aan om de oefening te beginnen met 3×15 herhalingen in een rustig tempo. Mocht dit makkelijk gaan probeer dan de oefeningen in een hoger tempo te doen, je zal merken dat de hartslag en de ademhaling wat omhoog gaan (conditie) en dat de spieren eventueel wat gaan verzuren (kracht en uithoudingsvermogen). Bouw de oefeningen uit naar 4×20 herhalingen dan ben je bezig met krachtuithoudingsvermogen waardoor je het afdalen gedurende de dag langer kan volhouden!

Succes en alvast veel sneeuwplezier!!!!

Mocht je meer informatie of advies? Neem contact op met een praktijk bij jou in de buurt!