Gezond bewegen in 2021
4 oktober 2021
Dit zijn de oorzaken van hielspoor
18 oktober 2021
Alles tonen

Zitten is dodelijk! Ga voor 10.000 stappen per dag

Zitten is dodelijk! 10.000 stappen per dag is je redding

Zitten is het nieuwe roken

De cijfers liegen er niet om: zitten is het nieuwe roken. Volgens onderzoek van epidemiologen sterven jaarlijks wereldwijd evenveel mensen aan het gebrek aan beweging (5,3 miljoen) als aan de gevolgen van roken (5,1 miljoen).

Dat is een schokkende conclusie en de cijfers stijgen met het jaar. Dankzij de automatisering van werk en de bijbehorende kantoorbanen zijn we fysieke aartslui geworden. En daar betaal je de prijs voor met je gezondheid. Dat zegt ook TNO-onderzoekster Ingrid Hendriksen. Uit haar bevindingen blijkt dat Nederlanders met 7,1 uur per dag zitten zelfs royaal boven het Europese gemiddelde van 5,2 uur uitkomen.

De onderzoekers die concludeerden dat zitten slechter is dan roken, baseren die conclusie op enquêtes die de wereldgezondheidsorganisatie WHO afnam en epidemiologische studies. Zij vergeleken per land het voorkomen van ziekten als darmkanker, suikerziekte en hart- en vaatziekten met de zelf gerapporteerde mate van fysieke inspanning.

Volgens die onderzoekers zouden er per jaar 121.000 minder Europeanen aan hartinfarcten sterven als iedereen de bewegingsrichtlijnen van de WHO volgt.
Ook al heb jezelf geen last van obesitas, ook jouw levensstijl kan – als je op kantoor werkt – wel een bewegingsboost gebruiken. De gemiddelde Nederlander loopt op een normale werkdag namelijk zo’n 4.000 stappen.

De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde al 50 jaar geleden aan dat mensen die meer bewegen een betere gezondheid hebben en kwam tot de conclusie dat ons lichaam goed functioneert als we 10.000 stappen per dag nemen.

De magische 10.000 stappen-norm
Waarom 10.000 stappen en niet 14.323 stappen of 7.526? De 10.000 norm komt voort uit het normale eetpatroon van een volwassene en het verbrandingspercentage dat 10.000 stappen met zich meebrengt.
Door normaal te eten en de nodige stappen te zetten, blijf je volgens Hatano vanzelf mooi op gewicht, want dan verbrand je daarmee 20% van je ingenomen calorieën, dat zijn zo’n 500 calorieën per dag!

Behoefte aan meer advies over bewegen en lifestyle? Neem contact op met een praktijk in de buurt.

 

Bron: timemanagement.nl