Wat te doen bij herniapijn?
7 december 2018
hardlopende vrouw
Klachten bij hardlopen
13 december 2018
Alles tonen

Wees de herfstdip te slim af!

Herfstdip

Na een mooie en lange nazomer moeten we er nu uiteindelijk toch nog aan geloven. Het is echt herfst in Nederland. De dagen worden heel snel korter, kouder, natter en donker en alle bladeren zijn bijna van de bomen. Voor veel mensen aanleiding tot een somber gevoel of een herfstdip. Vecht niet tegen de herfst maar pas jezelf aan!

  • Moeite met wakker worden nu het koud en donker is? Koop een wekker die naast geluid ook licht produceert. Zodra je iris licht vangt wordt het slaapverwekkende hormoon melatoline afgebroken en worden er stoffen geproduceerd waardoor je wakker wordt.
  • Zorg dat je voldoende buiten komt overdag. Maak een wandeling in de lunchpauze en pak vaker de fiets. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid, en dat hebben we nodig voor onze gezondheid. Wanneer je fysiek fitter bent kan je mentaal ook meer aan.
  • Verruil de zomerse salades en vruchten voor stamppot, wild- en stoofpotten. Als je seizoensgroenten eet dan krijg je de juiste vitamines binnen. Bovendien zijn ze verser, beter van smaak en milieuvriendelijker. Op internet zijn talloze seizoensgroentenkalenders te vinden.
  • De herfst is eigenlijk hét buitensportseizoen bij uitstek. Het wordt niet meer heet en vaak is het ook nog niet winters koud. Tijdens het sporten maken je hersenen endorfine aan. Je krijgt hierdoor een energieboost en het werkt tegelijkertijd ontspannend. Let er wel op dat je haalbare sportieve doelen stelt, want teveel willen presteren werkt overbelasting en blessures in de hand. Vraag je fysiotherapeut om advies!