Waarom zoveel blessures bij voetbal?
12 augustus 2021
Dit doet de fysio bij een sportmassage
13 september 2021
Alles tonen

Versterk je onderrug

DE BACK EXTENSION

Rugproblemen kun je voorkomen door een sterke core, oftewel je kern- of rompstabiliteit. Deze kun je trainen met verschillende oefeningen, zoals de back extension, Een goede oefening voor je onderrug.

Het trainen van je rompstabiliteit is beter bekend als core-stabilitytraining. Het doel van de oefeningen binnen deze vorm van training is het verhogen van de stabiliteit en lenigheid, het aanleren van een betere houding en het verbeteren van communicatie tussen spieren en zenuwen. Hoewel je bij core-stabilitytraining ook zeker je buik aanpakt, is niet elke buikspieroefening een core-oefening. De rompspieren moeten namelijk vooral kunnen leren om je wervelkolom te stabiliseren. De back extension is dus wel een core-oefening.

Zo doe je een back extension
De back extension lijkt eenvoudig, maar is het zeker niet. Doe deze oefening regelmatig en je zult merken dat hij steeds makkelijker gaat.

Stapsgewijs ziet dat er zo uit:

  1. Ga plat op je buik liggen en strek je armen volledig naar boven uit.
  2. Span je buik aan en druk je bekken in de mat. Trek je rug niet hol.
  3. Lift langzaam je bovenlichaam en voeten een paar centimeter van de grond.
  4. Hou even vast en ga langzaam terug.
  5. Adem uit als je opkomt, pauzeer op het hoogste punt.
  6. Adem uit als je teruggaat naar de beginpositie.

Herhaal deze oefening een aantal keer (10x) hou dan even rust. Doe vervolgens even een andere oefening en herhaal de back extension nog een aantal keer (10x). Het gaat er niet om hoe vaak je deze oefening doet, belangrijk is vooral dat je de oefening goed en rustig uitvoert.
Met alleen het doen van de back extension versterk je je core niet. Doe daarnaast ook andere core-stability oefeningen.