Wandelblessures voorkomen is beter dan genezen.
18 juli 2017
De slotdag van de Tour de France 2017
23 juli 2017
Alles tonen

Het verschil tussen wandelen en sportief wandelen

Het verschil tussen wandelen en sportief wandelen

Lopen is voor de mens de natuurlijkste zaak van de wereld. Maar er is een verschil tussen rustig wandelen en sportief wandelen. Rustig wandelen dat doet iedereen, maar sportief wandelen is heel wat anders.

Sportief wandelen is stevig wandelen met vrije armbewegingen. Het is een eenvoudige manier om je conditie te verbeteren. Met een gerichte opbouw neemt het uithoudingsvermogen toe. Er treedt een positieve verandering op in lichaamskracht, spierkracht en coördinatie. Vooral voor actieve en fitte mensen is sportief wandelen zeer geschikt: zij kunnen hierdoor hun conditie op peil houden.

Uit de statistieken blijkt dat mensen die meer bewegen minder kans hebben op depressieklachten. Een wandeling in de natuur zorgt voor een flinke dosis zuurstof. En je kunt even de zinnen verzetten. Bovendien komen er in het lichaam bepaalde stoffen vrij (serotonine, dopamine en noradrenaline) die een positieve invloed op je stemming hebben.

Hierbij geldt dat regelmaat meer effect heeft dan de intensiteit van de inspanning. Je kunt dus beter een paar keer per week matig intensief bewegen, dan één keer per week heel intensief. Drie keer per week dertig à veertig minuten wandelen heeft al effect.

Kleine stappen voor een groter doel

Je wilt je levensstijl veranderen en meer gaan bewegen. Het is belangrijk om goed te benoemen wat je precies wilt bereiken. Denk hierbij in kleine stappen: je hoeft niet meteen een voettocht naar Rome te maken. Een eerste doel kan zijn vijf keer per week een halfuur bewegen of om deel te nemen aan de wandelvierdaagse in de buurt.

Bepaal je doel met de volgende vragen:

  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Zou je bijvoorbeeld meer willen gaan wandelen:
    • Waar wil je gaan wandelen?
    • Op welke dagen en op welk tijdstip wil je gaan wandelen?
    • Hoeveel tijd kun en wil je per keer uittrekken voor het wandelen?
    • Welk doel wil je bereiken over één maand, twee maanden, zes maanden of een jaar?