Wat doet muziek met mijn lichaam en hersenen?
21 juni 2017
Is een buikje echt ongezond?
25 juni 2017
Alles tonen

Dit doet twee weken niet sporten met je lichaam

Sporten is gezond maar als je het twee weken niet doet, dan heeft het al een negatieve impact. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Liverpool.

Je sportactiviteiten gedurende twee weken stoppen leidt tot spier- en metabolische veranderingen die het risico op diabetes, hartziekten en mogelijk zelfs een vroegtijdige dood kunnen verhogen. De onderzoekers zijn voorzichtig met deze uitkomst, maar stellen wel dat inactiviteit voor een korte periode, slecht is voor de gezondheid. Dat baseren ze op een onderzoek met 28 volwassenen, gemiddeld 25 jaar. De deelnemers sportten niet echt regelmatig, maar zetten wel 10.000 stappen per dag. Ze zaten allemaal op de grens tussen gezond gewicht en overgewicht.

Voor de proefperiode werd onder meer het vetgehalte, de spiermassa en de conditie gemeten. Vervolgens kregen ze een meetinstrument mee naar huis en moesten ze twee weken hun dagelijkse hoeveelheid beweging met 80 procent terugschroeven. Concreet: ze moesten dagelijks zo’n 129 minuten meer zitten dan gewoonlijk.

Na de periode van twee weken werden de deelnemers opnieuw onderzocht. Ze waren aangekomen en spiermassa verloren. Hun vetgehalte in het lichaam was gestegen, vooral het buikvet. Buikvet wordt in verband gebracht met verschillende chronische aandoeningen. Ze kwamen er ook achter dat de deelnemers na twee weken minder lang aan één stuk en minder intensief konden lopen dan een paar weken ervoor. Ze merkten op dat het vetgehalte steeg in de lever en cholesterol toenam.

“We dachten dat we subtiele veranderingen zouden zien. Maar dat alles in zo’n korte periode verslechtert is het eigenlijk verrassend”, zegt de onderzoeker. “Als zelfs deze gezonde proefpersonen al in gevaar waren, dan kan je al inbeelden wat het betekent voor ouderen of minder gezonde mensen.” Het goede nieuws? Toen de proefpersonen na de testperiode weer hun normale leven begonnen te leiden, werd de opgelopen schade teniet gedaan.