Advies voor staan en lopen
20 maart 2017
Zitadvies
25 maart 2017
Alles tonen

Tennisseizoen start weer

Tennisseizoen weer van start

Het tennisseizoen gaat weer van start en daar horen natuurlijk even wat nuttige tips bij.

Je tennistraining moet je goed afstemmen op je conditie en belastbaarheid van dat moment. Als je je lichaam langere tijd te zwaar belast, loop je een groter risico op overbelastingsblessures. Neem daarom ook  voldoende rust tussen de trainingen. Maar bouw je trainingen qua intensiteit ook rustig op wanneer je een langere periode niet hebt gespeeld, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden. Je lichaam zal weer moeten wennen aan de belasting.

Dan zijn er nog acute blessures, die plotseling ontstaan. Vaak ontstaan die bij snelle richtingsveranderingen, zeker als je moe bent. Wil je de kans op blessures aanzienlijk verkleinen, laat je training dan altijd uit de volgende onderdelen bestaan:

  • Een goede warming-up: rustig inlopen, dan gevarieerd inspelen op de baan en afsluiten met dynamische rekoefeningen.
  • Oefeningen die de 5 grond motorische eigenschappen verbeteren: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid
  • Een cooling-down als afsluiting van je training: rustig uitlopen en tot slot wat lichte dynamische en statische rekoefeningen.

Deze vijf ‘grond motorische eigenschappen’ verbeter je op de volgende manier:

  • Je coördinatie versterk je door je techniek te verbeteren.
  • Je lenigheid versterk je door statische rekoefeningen te doen.
  • Je uithoudingsvermogen maak je groter door sprint-, interval- en duurtrainingen.
  • Je kracht vergroot je met spierversterkende oefeningen.
  • Je snelheid vergroot je door je kracht en sprintvermogen te trainen.

Neem voldoende rust tussen de trainingen en bouw je trainingen qua intensiteit rustig op wanneer je een langere periode niet hebt gespeeld, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden.

Wil je meer en uitgebreidere informatie, vraag dan eens op de sportscholen van Yorbody of bij onze fysiotherapeuten naar het E-book ‘starten met tennis’. Hier vind je alle informatie om (weer) te beginnen met tennis.