Informatie over snowboarden
Snowboarden is iets anders dan skiën. Je gaat weliswaar met een plank onder je voeten van de berg, maar toch is de manier waarop heel verschillend. Bij het snowboarden sta je namelijk schuin in plaats van met je gezicht naar voren. Het snowboarden is ontstaan toen surfers houten planken op hun voeten hadden gemonteerd en hiermee van de berg gleden.
Tegenwoordig is het snowboarden heel wat anders. Je hebt een glad bord met een bolling aan de voorkant én achterkant zodat het board niet in de sneeuw blijft steken en je voeten zitten doormiddel van de snowboardschoenen en de bindingen goed vast aan het board.
Snowboardmaterialen
Om te gaan snowboarden heb je natuurlijk het een en ander nodig. Een snowboard, snowboardschoenen, bindingen, een helm en nog veel meer. Er zitten over het algemeen niet zo veel verschillen tussen snowboard- en skimaterialen. Het grootste verschil zijn de schoenen. Skischoenen hebben een harde buitenkant en hebben een speciale vorm. Snowboardschoenen zijn een soort lompe snowboots. De meeste mensen vinden snowboardschoenen comfortabeler dan skischoenen. Het gebruiken van goede snowboardmaterialen is belangrijk om blessures of ongelukken te voorkomen. Ga dus niet onvoorbereid op wintersport, dat zou nare gevolgen kunnen hebben.
Leren snowboarden
Leren snowboarden begint bij het kiezen van een voorste been. Snowboarders hebben altijd een been dat ze het liefst vooraan hebben. Bij de meeste mensen is dit het linkerbeen, omdat ze dan met het rechterbeen kunnen sturen en remmen. Toch zijn er ook rechtspoten. Als je wilt weten waar jij bij hoort, dan kun je een simpel testje doen.
Leren snowboarden is niet zo maar gedaan. Het kost misschien wel een paar weken voordat je razendsnel de berg af kunt gaan. Dat is natuurlijk niet erg, want leren snowboarden is ook ontzettend leuk. Met een groepje lessen of privé-les is wel een aanrader. Het is namelijk erg moeilijk om jezelf te leren snowboarden.
Leren snowboarden vereist een hoop geduld en doorzettingsvermogen. Je zult zeker een paar keer vallen en je moet als snowboarder ook niet bang zijn om zo nu en dan een blauwe kont te krijgen. Snowboarders vallen namelijk vaak op hun kont. Als je er last van hebt kun je een speciaal snowboard-beschermingsbroekje kopen. Dit is een beschermende broek waar kussentjes in gemaakt zijn die je onder je skibroek draagt. De broek vangt de stoten op en zo heb je geen last van al dat geval. Dit broekje is om je eigen lichaam te beschermen.
Naast een beschermende broek kun je bij het leren snowboarden ook een ruggenbeschermer dragen. Deze is niet zozeer voor het opvangen van kleine valletjes op je achterste. Een ruggenbeschermer beschermt je ruggengraat bij een harde val. Het is een soort exoskelet dat om je rug gedragen wordt, onder de skijas. Een ruggenbeschermer beschermt je wel maar kan soms in de weg zitten. De beschermer kan in combinatie met een jas ook erg warm worden, houd daar dus rekening mee!
Snowboard in skilift
Met je ski’s kun je zo een skilift in glijden. Met een snowboard is dat wat lastiger. Je moet namelijk voor veiligheidsredenen je achterste been uit je binding halen om deze te gebruiken om in balans te blijven. Het is erg vervelend als de lift stilgezet moet worden omdat een snowboarder om is gevallen. Dat gebeurt best snel als je met beide benen nog aan de snowboard vast zit.
Om nog even snel een stukje te snowboarden met je achterste been uit de binding, kun je het achterste been links langs de achterste binding zetten. Als je wat kracht zet kun je de snowboardschoen klemmen tegen de binding en zo heb je nog controle over je board. Veel gehuurde snowboards hebben een klein stukje met extra grip langs de achterste binding. Hier kun je je voet op zetten, op die manier kun je nog een beetje sturen.
Mocht je nu toch last hebben van blessures door het snowboarden, neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten.
bron: wintersportwereld