Advies bij spierpijn
8 maart 2017
Stress verslechtert slaap, slecht slapen verergert stress
12 maart 2017
Alles tonen

Slaapadvies

Advies slaaphouding

Om bij slapen nek- of rugpijn te voorkomen is kennis van een gezonde slaaphouding handig. Tijdens het slapen wisselen we allemaal regelmatig van houding. Uw slaaphouding beïnvloedt de belasting op uw heupen en wervelkolom. Een gezonde slaaphouding kan een bijdrage leveren om rugklachten en nekklachten te verminderen. Er zijn verschillende slaaphoudingen, namelijk op de rug, buik en op de zijde.

Slaaphouding ruglig

In ruglig kan uw onderrug te hol worden getrokken indien de spieren van de heupen verkort zijn. Dit kan pijnklachten in uw rug veroorzaken. Er zijn oefeningen waarmee u uw heupbuigers meer op lengte kunnen komen. Door een kussen onder de knieën neer te leggen kantelt het bekken wat naarachteren waardoor de onderrug vlakker op het bed ligt, wat de onderrug kan ontlasten.

Slaaphouding zijlig

Bij het liggen op de zijde is het de bedoeling dat uw rug zoveel mogelijk in een rechte lijn is. Dit is te controleren door uw iemand te laten voelen of uw wervelkolom tussen de schouders en heupen recht is. Een kussen moet eveneens op uw hoofd ondersteunen zodat uw nek en rug een rechte lijn vormen.

Slaaphouding buiklig

Hierbij draait u uw hoofd naar links of naar rechts hetgeen uw nek zwaar belast. Dit kan nekklachten veroorzaken. Een slaaphouding op de buik is daardoor af te raden.

Matras

Voor een gezonde nachtrust dient uw rug goed ondersteunt te worden door een kussen en matras . Een matras moet zich vormen naar het lichaam zodat met name tijdens het liggen op de zijde uw rug en nek in een rechte positie zijn. De keuze voor een goed matras en kussen is persoonlijk.