Effecten gezondheid stoppen met roken
4 oktober 2018
Bewegen belangrijk bij depressie
8 oktober 2018
Alles tonen

Oudere hart- en vaatpatiënten hebben baat bij meer bewegen

Ouderen met overgewicht kunnen beter meer bewegen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Zij hebben meer baat bij beweging dan bij het hebben van een gezond gewicht.

Dat blijkt uit het onderzoek van het Erasmus MC, op basis van gegevens van het bevolkingsonderzoek ERGO uit Rotterdam. Zelfs ouderen met een gezond gewicht kunnen het risico verkleinen door dagelijks voldoende te bewegen. Het gaat daarbij niet om intensief bewegen, maar om zaken als fietsen, wandelen of tuinieren.

De onderzoekers volgden vijftien jaar lang meer dan vijfduizend ouderen van gemiddeld zeventig jaar oud. Er werd onder meer gekeken naar hun gewicht, leefstijl, voeding en eventuele erfelijke hart- en vaatziekten. 16 Procent van de ouderen werd tijdens het proces ziek, maar de onderzoekers vonden bij deze hart- en vaatpatiënten geen direct verband met hun gewicht. Wel bij lichamelijke inspanning: “Bij mensen met overgewicht zien we dat het risico op een hartaanval of beroerte verdwijnt zodra ze ongeveer vier uur per dag aan lichaamsbeweging doen”, zegt Chantal Koolhaas van de afdeling Epidemiologie. “Van de te zware ouderen die ongeveer twee uur per dag bewogen, werd één op de drie ziek.”

Starten met bewegen maar u weet niet goed hoe? Neem contact op met de fysiotherapeut bij u in de buurt! Wij helpen je op de goede weg.

 

Bron: fysionieuws