Wat is een sportmassage?
12 augustus 2017
Festivals verminderen stress
17 augustus 2017
Alles tonen

Last van stijve polsen?

Last van stijve polsen?

In deze tijd van sterk groeiende technologie zitten vele van ons het grootste gedeelte van de dag achter de computer. Dat betekent dat we gemiddeld 40 uur per week besteden aan het typen op een toetsenbord of het bewegen van een muis. Als je dit allemaal optelt, is dat een hoop druk op je polsen en de spieren en pezen die helpen om je vingers en polsen te laten werken. Daar komt bij dat vele van ons naast die 40 uur per week ook nog velen uren met een telefoon in hun hand zitten, waarbij onze polsen en spieren en pezen van de hand/pols nogmaals veel te verduren krijgen.

De oorzaken van uw stress en spanning

Onlangs pijnklachten ervaren in je polsen? Dit zouden de gevolgen kunnen zijn van het carpale tunnelsyndroom, dit is een veel voorkomende pijnlijke aandoening die elk jaar miljoenen mensen treft.  Als je baan veel te maken heeft met repetitieve bewegingen zoals typen, is het risico hoger dat je te maken krijgt met polsstijfheid en pijn. Maar carpaal tunnelsyndroom is niet de enige oorzaak van pijn in de pols en hand. De bron van de pijn kan variëren van zwakke gewrichten tot tenniselleboog, dus het is belangrijk om je klachten te laten diagnosticeren door een medisch professional. Maar wees niet getreurd, chirurgie is niet het eerste dat jouw arts zal aanbevelen. Je zult waarschijnlijk beginnen met enkele dagelijkse oefeningen om de hand en pols te versterken en de stijfheid in je pols te verminderen. Deze oefeningen zullen je helpen om de bewegingen van de spieren, pezen en algemene mobiliteiten te verbeteren en te versterken.

Oplossen

Hier zijn vijf oefeningen die je thuis kunt proberen om de pijn in je pols te verlichten. Je kunt elke oefeningen 10 keer herhalen en vervolgens de oefeningen drie keer per dag uitvoeren.

Oefening 1: ‘Extender’

Plaats je arm op een tafel of vlakke ondergrond en plaats een opgerolde handdoek onder je pols. Laat je hand over de tafel bengelen met je handpalm naar beneden gericht. Nu, beweeg je je hand recht omhoog, zodat je handpalm naar buiten is gericht. Ga dan terug naar de beginpositie en herhaal de oefening.

Oefening 2: ‘Meet and Greet’

Maak met je handen een gebedspose. Spreid nu de vingers terwijl je je handen samenvouwt. Maak je handen los van elkaar, zodat alleen de vingertoppen elkaar nog raken. Breng nu je palmen naar elkaar toe zodat ze elkaar bijna raken. Herhaal vervolgens deze hele beweging.

Oefening 3: ‘Pols Roll’

Ga zitten met je arm in een hoek van 90 graden. Beweeg je handpalm naar beneden. Draai nu je arm met je handpalm naar boven, dan naar de beginpositie en herhaal dit.

Oefening 4: ‘Howdy Do’

Plaats je arm op een tafel of vlakke ondergrond en plaats een opgerolde handdoek onder je pols. Draai je handpalm zijwaarts in de richting van je lichaam. Houd je onderarm stil en beweeg je duim aan je pols alsof je zwaait om hallo te zeggen.

Oefening 5: ‘Finger Puppets’

Begin met je hand en vingers recht omhoog en je palm naar buiten gericht. Breng je duim naar achter totdat het de huid onder je pinkvinger raakt. Herhaal dit 10 keer. Keer je hand terug naar de beginpositie en richt je palm naar buiten. Maak van je handen een vuist, rol terug en weer recht. Vervolgens rol je je vingers in een normale vuist, dan weer terug, recht en blijf herhalen.

Je kunt deze oefeningen elke dag doen en waar je maar wil, dus zelfs aan je bureau. Door vast te houden, heb je de voordelen van ontspanning, stretchen en het verlengen van de spieren en pezen in je pols. Na verloop van tijd, zal je significante verbeteringen ondervinden van de klachten. Als de pijn erger wordt, stop deze oefeningen onmiddellijk en schakel de hulp van een medische zorgverlener in.