Prinsjesdag 2018
18 september 2018
Gezond Bewegen
25 september 2018
Alles tonen

Internationale Alzheimerdag

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij.

Alzheimer Nederland
Stichting Alzheimer Nederland helpt dementerende mensen en hun familie te leven met dementie. Met voorlichting en hulp aan patiƫnten, familie en directe verzorgers. Hierbij spelen de bijna vijftig regionale afdelingen en meer dan 1.500 vrijwilligers een belangrijke rol. Alzheimer Nederland behartigt collectieve belangen en subsidieert wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

1 op de 5 mensen in Nederland krijgt dementie en bij vrouwen is dat zelfs 1 op 3 door de hogere levensverwachting van vrouwen. De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie, 7 op de 10 gevallen van dementie betreft alzheimer.

Hoe veroudert het brein?
We worden trager als we ouder worden, omdat ons brein langzamer wordt. Zenuwcellen worden kleiner en zowel de doorbloeding als het energie metabolisme (glucose) van het brein nemen af. Bij gezonde ouderen betekent dit dat het brein dus wat kleiner wordt en daardoor nemen bepaalde cognitieve functies af. Dit proces kan echter vertraagd worden door regelmatig te bewegen.