Spieren wiskunde
4 januari 2017
Veiligheid voorop!
7 januari 2017
Alles tonen

Hoeveel spieren hebben we als mens?

Hoeveel spieren hebben we als mens?

We zullen alle spieren eens gaan turven.
Er zijn ongeveer 300 skeletspieren in het menselijk lichaam. Althans, het hangt er sterk van af hoe je ze telt.

Hoeveel spieren zijn er?

Het is verrassend moeilijk te zeggen. Je zou niet denken dat dit totale aantal onduidelijk is, maar het is moeilijk te zeggen welke spieren we in- of uit moeten te sluiten, tevens zijn de anatomen het niet altijd met elkaar eens. Sommige spierweefsels kunnen niet worden gescheiden van ontelbare spieren. En, geloof het of niet, dit fenomeen is binnen de wetenschap van de anatomie erg up coming. Er zijn geen nieuwe spieren ontdekt, maar nieuwe variaties van de anatomie op individuele spieren worden continu gevonden. Maar ook overtollige spieren, extra spieren zijn niet ongewoon. Meerkoppige spieren, zoals de vierdelige quadriceps, worden opgesplitst in verschillende onderdelen die traditioneel gezien niet als afzonderlijke spier geteld mogen worden. Echter zijn sommige mensen anders verdeeld dan anderen, dit maakt een goede telling zowat onmogelijk.

Er zijn slechts 200 spieren waar iedereen, zelfs een massage/fysiotherapeut, in geïnteresseerd zijn en die we ook kennen. Wanneer de meeste mensen vragen hoeveel spieren het menselijk lichaam heeft, dan noemen zij de spieren die de botten laten bewegen – Pectoralis, deltoideus, latissimus dorsi, bilspieren, biceps en triceps, hamtrings en quadriceps en laten we de buikspieren & rugspieren niet vergeten!

Er zijn nog eens ongeveer honderd spieren zoals de lastige kleine spieren van de handen en voeten, en de grote gezichtsspieren.

Nee, echt, hoeveel spieren zijn er?

Oké, wat je echt moet weten, er zijn gewoon zo’n 700 spieren.

Maar dit betekent eigenlijk dat er ongeveer 400 spieren zijn waar, meestal, niemand iets om geeft behalve specialisten. Een masseur of algemeen fysiotherapeut is het zich vaak wel bewust vanwege het klinische belang, maar meestal niet bewust van het bestaan van alle spieren. Neem bijvoorbeeld alle kleine gezichtsspieren, of alle kleinere spieren onder en rond de tong, rond de oogbol of alle spiertjes rond de bekkenbodem

Maar geloof het of niet, dat zijn alleen de spieren die je daadwerkelijk kan tellen, nog niet eens alle spieren, niet eens dicht in de buurt ervan.

Is er meer? Oh ja

Spieren heb je in drie soorten:

Skelet spieren, welke ons lichaam bewegen
Cardiale spieren, die ons bloed bewegen
Gladde spieren, waardoor onze darmen bewegen … en nog veel meer

Als we onze gladde spieren zouden moeten gaan tellen, zou dit een onmogelijke baan worden. De gladde spieren, zijn de spieren rond de organen, die ervoor zorgen dat ons autonome zenuwstelsel goed werkt. Gladde spieren zijn verbonden met andere gladde spieren, welke bestaan op elke microscopische schaal. Je hebt bijvoorbeeld enkele cellen van gladde spieren rond de haarvaten, maar ook organen, zoals de maag, die volledig verpakt zijn in drie dikke lage van gladde spieren. Het is onmogelijk te zeggen waar een gladde spier stopt en de volgende begint.

Spieren wiskunde

Dit is hoe we het gaan bereken. We hebben…

  • 100 spieren die in een sportschool kunnen worden besproken.
  • 200 minder bekende spieren, maar die elke massage/fysiotherapeut zou moeten weten. (of ze op zijn minst opgeslagen heeft vanuit de schoolperiode)
  • Ongeveer 400 spieren die echt onbekend zijn, maar die welk bekend zijn bij diverse specialisten, waar er een handvol van zijn die er belang bij hebben deze te weten.
  • enkele miljoenen onbekende kleine spieren.
  • enkele miljarden gladde spiercellen die met elkaar verbonden en vermengd zijn.
  • precies 1 hartspier

Dus als we dat op zouden tellen, komen tot een totaal van ongeveer 50100000701 spieren, nauwkeurig tot op 99% ;).