Winter en bewegen
17 december 2018
Voorkom een winterdepressie
21 december 2018
Alles tonen

Hoe ga je in de winter de kou te lijf?

Hoe ga je in de winter de kou te lijf?

  • Nuttig geen alcohol. Alcohol verlaagt de kerntemperatuur van je lichaam en verhoogt zo het risico op onderkoeling. De enige reden waarom dat glaasje jenever je het gevoel kan geven dat je het warmer krijgt, is omdat alcohol je bloedvaten tijdelijk doet uitzetten en zo warm bloed van de kern van je lichaam naar je huid stuwt.
  • Drink juist koude dranken. Het drinken van warme dranken om je op temperatuur te houden werkt niet. De zenuwen in je tong signaleren aan je lichaam dat er iets warms aan komt en dat je lichaam moet afkoelen. IJskoude dranken verwarmen je ook niet op omdat het de bloedvaten doet vernauwen. Drink dus dranken op een normale temperatuur.
  • Gebruik gember. Gember doet al eeuwen dienst als keukenmiddeltje om verkoudheden te verzachten omdat het een boost aan je lichaam en de bloedcirculatie geeft. Uit onderzoek is gebleken dat gember je lichaamstemperatuur kan verhogen. Ook pikante pepers en bruine rijst doen je lichaam zweten en harder werken tijdens de vertering.
  • Wees sociaal! Uit een studie van Toronto blijkt dat eenzaamheid je lichaamstemperatuur verlaagt.
  • Draag ook in de winter wit gekleurde kleding. De reflecterende werking van wit zou namelijk ook gelde voor je lichaamstemperatuur, waardoor het je natuurlijke warmte als het ware gevangen houdt.