Rusteloze benen worden vaak niet herkend
22 augustus 2017
Rugpijn voorkomen en verzachten
27 augustus 2017
Alles tonen

Goed voorbereid het nieuwe schooljaar in

Goed voorbereid het nieuwe schooljaar in!

Als je ooit een student bent geweest, dan is de kans groot dat je wel eens bent behandeld voor rug-, nek- en schouderpijn die werd veroorzaakt door het sjouwen van zware boeken, laptops en andere schoolbenodigdheden. Al op jonge leeftijd krijgen studenten te maken met het dragen van potentieel schadelijke hoeveelheden gewicht in hun rugzakken. Een hoeveelheid gewicht dat helaas steeds hoger oploopt naarmate ze richting hogere schoolklassen komen.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met goede gewoonten aanleren, dus hoe eerder we onszelf trainen om een goede houding en gezonde rug te behouden, hoe beter we zullen functioneren. Dit om onaangename complicaties en de gevreesde bochel op latere leeftijd te voorkomen, hier zijn 3 belangrijke gezondheidstips voor studenten van alle leeftijden.

Het gebruik van een kluisje

Als er mogelijkheden zijn om op school een kluisje te gebruiken, gebruik hem dan ook. Het gebruik van een kluisje voor opslag zorgt ervoor dat je minder hoeveelheid gewicht met je mee hoeft te dragen op school. Wanneer je in de ochtend op school aan komt, laat dan je boeken en materialen voor de middaglessen in je kluisje achter. Tijdens de lunch kun je dan de boeken en materialen omwisselen voor die van de middag.

Woon je op een universiteitscampus/studentenwoning in de buurt van school of ga je met de auto naar school, probeer dan om zware boeken in je auto te laten liggen. Ga slim om met het gewicht in je rugzak en voorkom overgewicht in je rugzak zoveel mogelijk. Je rug, schouders en nek zullen je dankbaar zijn aan het eind van de dag.

Grote rugzak en/of rugzak op wielen

Een rugzak op wieltjes is nou niet per se ‘cool’ op school, maar ze kunnen zeker het verschil maken voor de preventie van letsels en het behoud van een goede houding. Het herhaaldelijk tillen van zware tassen en rugzakken gedurende de dag kan zeer veeleisend zijn voor je spieren en gewrichten en kan leiden tot letsel of ongemak. De meeste rollende rugzakken zijn tegenwoordig multifunctioneel te gebruiken en zien er daardoor ook leuker uit.

Als een rollende rugzak niet jouw ding is, zorg ervoor dan voor dat je de rugzak goed afstelt, zodat de hoeveelheid gewicht de minste druk legt op je rug en schouders. Draai de banden, zodat je rugzak goed past en hoog op de rug ligt. Laat de rugzak niet hangen tot onder je taille en draag de rugzak ook niet maar aan 1 zijde. Dit zet extra druk op de schouders en maakt het moeilijk om een goede houding te handhaven.

Vermijd onderuitzakken aan je bureau

Hoewel slungelig of leunend op je bureau comfortabel lijkt voor een tijdje, doe dit niet voor een langere tijd, want dit kan resulteren in een hele reeks negatieve uitkomsten. Wanneer je lichaam vermoeid is, is je geest dat ook. Om te beginnen, word je minder oplettend voor wat er gebeurt in de klas. Deze vermoeide, minder oplettende toestand heeft direct effect op je geheugen, hierdoor wordt het moeilijker om informatie te onthouden. Rechtop zitten zal je helpen minder je moe te voelen, waardoor je meer energie over hebt voor de rest van de dag.

Om ervoor te zorgen dat je op de juiste wijze aan je bureau zit, ga dan zitten met een rechte rug, parallel aan de achterkant van je stoel. Probeer je voeten op de grond te plaatsen en je benen in een gebogen houding van 90 graden. Als je gebruik maakt van een computer, zorg dan dat je de afstand tot je toetenbord uitlijnt, zodat je zit richting, de rand van je bureau en de letter G op je toetsenbord in gelijke lijn met je navel zit.

Bonuspunten voor een goede houding:

Een goede houding betekent dat je je zekerder voelt en hierdoor meer uitstraalt. Spreken in het openbaar en een presentatie kan ongelooflijk zenuwslopend zijn. Je krijgt een extra boost van vertrouwen door met opgegeven hoofd en je schouders naar achter te gaan staan. Het is aangetoond dat een correctie in je houding een aanzienlijke invloed heeft op hoe we ons voelen en dat dit wordt waargenomen door anderen.