dag van de beroerte man
Dag van de beroerte
14 mei 2019
beeldscherm gebruik jongeren
Sedentair gedrag
23 mei 2019
Alles tonen

De week van het Nederlandse bier

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het drinken van bier (met mate) eigenlijk heel erg goed voor je gezondheid.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het drinken van bier verschillende verrassende gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Het is aan jou om daar weer je voordeel uit te halen.

Let op: we hebben het hier wel over drinken met mate!

 1. Bier houdt je hart gezond

Het drinken van wijn wordt vaak geassocieerd met een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.

 1. Langer leven

Bier als levensverlenger? Dat natuurlijk niet, maar onderzoekers aan Virginia Tech ontdekten dat regelmatige en gemiddelde bierdrinkers wel 19 procent minder kans hebben om plotseling te overlijden dan geheelonthouders. Santé!

 1. Creatieve boost

Dat geniale ideeën vaak ontstaan onder het genot van een biertje, is geen toeval. Uit onderzoek gepubliceerd in the Journal Consciousness and Cognition blijkt dat het wegtikken van twee pilsjes je creativiteit kan vergroten. Tijdens het onderzoek keken 40 mannen een film terwijl ze verbale puzzels moesten oplossen. Degenen die een alcoholpercentage van 0.075 in hun bloed hadden, losten de puzzels enkele seconden sneller op dan de nuchtere deelnemers.

 1. Biedt bescherming tegen Alzheimer

  Na een aantal biertjes gaat het korte termijn geheugen wat gebreken vertonen, dit is van tijdelijke aard. Maar het blijkt dat bier wel degelijk een beschermende werking heeft voor het geheugen. Recent onderzoek ontdekte dat Xanthohumol, een werkende stof in hop (dit geeft smaak aan bier), in staat is om je hersenen te beschermen tegen degeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson.

 2. Het versterkt je botten

Drink jij met moeite regelmatig een glas melk voor je botten? Onderzoek uit 2009 toont aan dat de verhoogde niveaus van silicium in bier kunnen bijdragen aan een hogere botdichtheid.

 1. Bier bevat minder calorieën dan een glas jus d’orange

Dit is dé reden waarom je op vakantie heus wel eens een biertje bij het ontbijt kunt bestellen – Guinness maakte statistieken openbaar waaruit bleek dat zwaar stout bier minder calorieën bevat dan jus d’orange.

 1. Beschermende werking tegen diabetes type 2

Nederlandse onderzoekers analyseren 38000 mannelijke gezondheidsprofessionals en ontdekten dat degenen die gedurende de 4 jaar van matige drinker veranderden in gemiddelde drinkers, minder kans hadden op diabetes type 2. Dit betekent dus niet meteen dat je je alcoholgebruik fors omhoog moet schroeven, het werkt namelijk niet als je al gemiddeld drinkt en opeens veel gaat drinken

 1. Het helpt je herstellen na een workout

Volgens Spaans onderzoek is een post-workout biertje effectiever dan een flesje water. Onderzoekers lieten studenten trainen totdat hun lichaam een bepaalde temperatuur bereikte. Vervolgens hydrateerden ze deze studenten met water of bier. Wat bleek, de studenten die bier dronken waren meer gehydrateerd dan degenen die water dronken.

 1. Bier helpt tegen stress en angst

  Gemiddelde alcoholconsumptie kan stress en angsten verminderen, ook wel de grootste bijdragers aan hartziekten genoemd. Volgens the Mayo Clinic vermindert alcohol je kans op overlijden door een hartziekten en vermindert het mogelijk je kans op hartaanvallen.

 

Cheers!