Compressiekousen verbeteren de prestaties van sporters niet

Sporttip!
23 oktober 2018
Een duimblessure
29 oktober 2018
Alles tonen

Compressiekousen verbeteren de prestaties van sporters niet

Compressiekousen

Compressiekousen zijn alleen nuttig tijdens lange vliegreizen. Op alle andere momenten kunnen sporters ze in de kast laten liggen, aangezien compressiekousen er niet voor zorgen dat ze er hoger door springen, sneller door lopen, sneller melkzuur afvoeren of sneller door herstellen.

Er zijn veel sporters die compressiekousen dragen. Een groep Braziliaanse onderzoekers heeft nu alle resultaten van goed uitgevoerde studies bij elkaar gevoegd om te zien of er mogelijkerwijs een positief effect te verwachten is van het dragen van compressiekousen.

De onderzoekers komen met een eenduidige conclusie: sporters hoeven geen compressiekousen te dragen tijdens of na inspanning. De kousen verbeteren de prestatie niet en sporters herstellen er niet sneller door.

Een lekker gevoel, slechte voorlichting of sponsorbelangen zijn verklaringen waarom (top)sporters soms toch compressiekousen dragen. Als sporters het lekker vinden zitten kan het geen kwaad dit soort sokken te dragen, maar verwacht er in ieder geval geen wonderen van.

Tot slot   

In de wandelgangen is vaak te horen dat compressiekousen blessures zouden kunnen voorkomen of dat deze sokken het herstel na een blessure versnellen. Hoewel dit in de huidige studie niet is onderzocht, lijken mensen die dit geloven ook bedrogen uit te komen, aangezien het bewijs hier ook voor ontbreekt.

Het is overigens wel goed om dergelijke sokken te dragen tijdens lange vliegreizen. Als een sporter lang zit, kunnen compressiekousen bijdragen een betere doorbloeding. Ze functioneren dan als een soort steunkousen.

 

Bron: allesoversport.nl