Gezond bewegen
22 februari 2017
Sport en Voeding
27 februari 2017
Alles tonen

Carnaval is Topsport!

Beneden de rivieren kampt men al weken met slapeloze nachten: Carnaval, één van de grootste en mafste feesten van het land, is officieel van start gegaan! Het bekende verkleedfeest waarbij men al hossend en bier drinkend op de foutste hitjes door stad of dorp beweegt. Maar bovenal een festijn waar alles kan en alles mag.

Maar onderschat dit gezellige gebeuren niet, want carnaval heeft voor de echte diehards verdacht veel weg van topsport. Drie, vier of voor sommigen zelfs vijf dagen van pure fysieke inspanning leveren. Je begrijpt het al. Supporter van Bewegen is dus groot fan van carnaval!
Om je alvast in de stemming te brengen voor de komende dagen hebben wij de vijf beweegonderdelen op een rijtje gezet die absoluut horen bij de ‘reis’ van de echte carnavalsvierder.

1. Laten we beginnen bij het begin: de reis naar het feestelijke zuiden. Het halen van de trein richting Oeteldonk, ´t Lampegat of de Kruikenstad kan een hele opgave zijn. Een sprintje in je zware en warme kostuum kost je al meer kracht en zweet dan ooit tevoren. Een goede warming-up zullen we maar zeggen.

2. Eenmaal aangekomen in het zuiden is het feest begonnen en ben je continu in beweging. De hele dag dansen, hossen van het ene naar het andere pleintje en iedere vijf minuten de polonaise lopen. Dit vereist niets minder dan een topconditie.

3. De link met het hardlopen is niet te ver te zoeken: zo ga je bijvoorbeeld vele 100 meters sprinten naar het toilet. Na een aantal dagen beginnen de kilometers aardig aan te tikken. Voordeel is dat je die biertjes en bitterballen er zo mee verbrand.

4. Maar ook buiten de kroeg is het meters maken. Het meewandelen met de optochten en de vele polonaises staan gelijk aan een halve marathon. Probeer maar eens uit!

5. De laatste dag staat op het punt te beginnen: maar is geen sprake van een cooling-down. Verzamel nog één keer je laatste krachten om ook de laatste dag succesvol af te sluiten. Menig topsporter zal jaloers zijn.
Het volhouden van carnaval is een prestatie waarbij zowel je fysieke als je mentale uithoudingsvermogen stevig worden getest.

Mocht je je nu echt willen gaan voelen als een topsporter en ben je nog op zoek naar een leuk outfit om iedereen mee te verrassen? Een laatste tip van ons: Doe lekker origineel en ga verkleed als ‘Sportvrouw van het jaar’. Kruip in de huid van Dafne Schippers en word voor één weekend de ‘Koningin van de Sprint’. Wedden dat jij dat sprintje naar de kroeg gaat winnen?

Bron: NS