Festivals verminderen stress
17 augustus 2017
Rusteloze benen worden vaak niet herkend
22 augustus 2017
Alles tonen

Blijf in beweging op vakantie

Blijf in beweging op vakantie

Op vakantie hebben veel mensen weinig zin om te gaan sporten. Het motto is dan meer, lekker eten, ontspannen en heerlijk niets doen maar als je na je vakantie nog op hetzelfde gewicht wil zitten, is een beetje beweging op vakantie wel nodig.

Bewegen op vakantie is helemaal niet zo moeilijk. Met een wandeling op het strand verbrand je meer calorieën dan wanneer je op de gewone weg loopt. Ga je op vakantie dagelijks naar het strand, dan kun je dit wat actiever maken door eens te beachvolleyballen of – te voetballen. Als er plaats is voor een bal in de tas, dan kun je ook eens denken aan een beach set. In de branding een lekker balletje tennissen is leuk en dan ben je ook nog eens goed bezig!

Denk ook aan een half uurtje zwemmen of snorkelen. Dat is op vakantie al snel gedaan. Op de camping zijn badminton en tafeltennis ook populair, ook hiermee ben je in beweging.

Extreme sporten

Sommige vakantiegangers kiezen juist voor een reis vol extreme sporten. Zij gaan bergbeklimmen, abseilen of raften. Hierbij is het juist van belang dat je niet teveel van je lichaam eist. Zorg ervoor dat je jezelf goed bewust bent van wat je eigen lichaam aan kan.

Daarnaast spreekt het vanzelf dat je bij deze sporten extra aandacht moet besteden aan de uitrusting. Zorg ervoor dat deze altijd veilig en goed onderhouden is.

Let erop dat veel reisverzekeringen geen dekking bieden voor gevaarlijke of extreme sporten en dat medische kosten erg hoog kunnen zijn in het buitenland. Ga je deze zomer voor een sportieve uitdaging? Controleer dan voor vertrek de dekking van je reisverzekering en sluit zo nodig een aparte verzekering af.

Op niveau blijven

Als je een fanatieke sporter bent, is het onverstandig om lange tijd niets te doen. Zorg ervoor dat je toch in beweging bent, dit hoeft niet op je normale niveau, maar doe dit dan op 50% van je normale kunnen.

Ga op vakantie voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, hierdoor kun je je meer focussen op techniek. Door wat kleine techniekoefeningen te doen, ben je in beweging en heb je er na je vakantie ook nog eens meer voordeel van. Krachttraining kun je gemakkelijk op vakantie doen. Je eigen lichaam zorgt in veel gevallen al voor voldoende weerstand. De bikini-oefeningen voor thuis kunnen ook prima op vakantie. Een trainingselastiek past makkelijk in je koffer of tas en zorgt voor een beetje extra uitdaging.

Veiligheid

De omstandigheden op vakantie zijn vaak anders dan thuis. Als je gaat sporten pas je de intensiteit van de training dus aan de omstandigheden aan. Ben je op vakantie waar het warm is, zorg dan dat je voldoende drinkt, want je transpireert dan sneller en meer. Denk ook op vakantie aan een warming-up, het warme weer is geen directe warming-up voor het sporten.

Ben je op een bestemming met veel hoogteverschillen, hou er dan rekening mee dat je rustig omhoog gaat en lekker naar beneden. Zorg er altijd wel voor dat je van tevoren goed weet welke route je gaat nemen. Verdwalen kun je overal, dus zorg dan dat je een telefoon bij je hebt en wat klein geld.

Zorg er in warme landen altijd voor dat je jezelf goed insmeert en neem ook zonnecrème mee zodat je je altijd nogmaals in kan smeren.

 

bron: gezondheidsplein