Wie graag een glas drinkt, doet er goed aan om regelmatig te sporten om de schadelijke effecten van alcohol te minimaliseren. Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek, verschenen in The British Journal of Sports Medicine.

Wetenschappers aan de universiteiten van Sydney, Londen en Montreal observeerden gedurende tien jaar 36.000 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Ze bekeken zowel de sterftecijfers als de doodsoorzaken in de groep en focusten zich op het verband tussen alcoholgebruik, lichaamsbeweging en hun overlijden.

Niet geheel onverwacht kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat alcohol drinken gelinkt kan worden aan een vroegtijdige dood. Hoe meer alcohol iemand consumeert, hoe groter het risico. Maar de onderzoekers stelden ook vast dat regelmatige lichaamsbeweging die kans weer doet slinken. Uit de gegevens van de proefpersonen leidden ze af dat mensen die dagelijks 2 à 3 alcoholische drankjes drinken, maar wekelijks zo’n 150 minuten sporten, iets minder risico lopen om vroeg te sterven.

Beweging heeft enigszins beschermend effect

“Bij de actieve proefpersonen zagen we geen toename van kanker. Ook de het sterftecijfer steeg niet”, zegt hoofdonderzoeker Emmanuel Stamatakis. “Het lijkt er zowaar op dat beweging een soort beschermend effect heeft nadat men alcohol heeft gedronken.”

De wetenschappers waarschuwen dat hun onderzoeksresultaten niet betekenen dat je in de drank moet vliegen. “Alcohol drinken kan tot een reeks andere gezondheidsproblemen zoals leverziektes en depressies leiden die een vroegtijdig overlijden in de hand werken. “Hoe verleidelijk het ook is om te denken dat je de schade van alcohol kan wegwerken door met de hond te gaan wandelen of te zwoegen in de fitness: niet of matig drinken nog steeds de beste optie.”

Bron: www.gezondheid.be