5 tips voor een goede werk/privé balans

Strakke billen
18 augustus 2018
Festivals verminderen je stress!
23 augustus 2018
Alles tonen

5 tips voor een goede werk/privé balans

Er valt tegenwoordig steeds meer te kiezen, dit kan erg prettig zijn, maar soms brengt dit ook weer nieuwe problemen met zich mee. Hij jij een volle agenda, veel taken tegelijk of moet je van jezelf steeds meer presteren? Kijk dan eens naar wat echt je prioriteiten zijn. Je leven en werken kan vaak veel lichter en leuker zijn. Hier wat tips.

 1. Schrap je overbodigheden
  De oplossing klinkt vrij simpel, maak je leven en werk eenvoudiger. Kijk eens ‘of je wel op de juiste eieren broedt’ en schrap de overbodigheden. Weet je niet hoe? Bedenk dan eens of je op een verzoek van andere echt in moet gaan of het echt waarde toevoegt. Wanneer dit niet zo is, zeg dan eens wat vaker nee.
 2. Zorg voor orde
  Denk eens na, hoe ziet je huis of werkplek er uit? Is dat een chaos? Dan kun je daar beginnen met spullen wegdoen die je niet gebruikt: oude papieren, visitekaartjes, boeken en kleren. Dat schept ruimte in de omgeving en belangrijker in je hoofd.
 3. Ruim je agenda op
  Is dit gelukt? Fijn! Ga nu eens met diezelfde houding door je agenda. Helpt die klus me echt vooruit? Is die vergadering noodzakelijk? Kan die afspraak ook telefonisch? Je kunt je tijd en levensenergie maar één keer besteden, en dan is het slim om na te gaan waar je dat aan doet.
 4. Kies wat je gaat doen en doe dit bewust
  Met een telefoon die constant aanstaat of een mailprogramma waar constant nieuwe mails binnenkomen lijk je misschien efficiënt, maar verschillende studies hebben in de afgelopen jaren laten zien dat dit in werkelijkheid niet zo is. Focus je dus op hetgeen wat je aan het doen bent, je zult zien dat het sneller en beter gaat en dat je bovendien meer rust in je hoofd krijgt.

  Zorg dat je af en toe de afleiding en rust wel even toelaat. Maak afspraken met jezelf: over 10 minuten mag ik even opstaan, koffie halen en op mijn telefoon. Dat helpt je in het oefenen op focus.

 5. Accepteer wat je niet kunt veranderen
  Vervelende taken moeten ook gedaan worden. Accepteer dit en besteed daar ook echt aandacht aan. Je zult zien dat ze niet alleen sneller af zijn, maar dat ze ook minder erg worden. Neem daarnaast ook even een moment om stil te staan bij de smaak van je kop koffie of goede grap van je collega.

  Dit gaat niet vanzelf of in een keer. Probeer daarom bewust steeds meer van deze dingen in te bouwen in je leven. Dan zet je elke dag een paar stappen in de richting van een relaxter en gelukkiger leven.

www.detijdvanjeleven.nl