10 signalen en symptomen van uitdroging
Water drinken is essentieel om te overleven. Ons lichaam bestaat voor 60 procent uit water en iedere lichaamsfunctie is afhankelijk van water om goed te kunnen functioneren. Dehydratie, of een tekort aan lichaamsvocht, brengt consequenties met zich mee. Hoewel milde dehydratie makkelijk te behandelen is, is ernstige uitdroging een serieuze aandoening die kan leiden tot bewusteloosheid, orgaan falen of zelfs de dood. Dit artikel gaat in op de veelvoorkomende signalen en symptomen van dehydratie.
Wat is dehydratie of uitdroging?
Je lichaam verlies continu vocht, voornamelijk via zweet, urine en ontlasting. Uitdroging doet zich voor wanneer er meer water uitgaat dan ingaat. Het kan worden veroorzaakt door een tekort aan de inname van vloeistoffen of door overmatig vochtverlies. Veel voorkomende oorzaken van dehydratie zijn: intensieve beweging, blootstelling aan hitte, overgeven en diaree, misselijkheid, verbranding of huidinfecties, diabetes en koorts.
10 signalen en symptomen die leiden of wijzen op uitdroging:
- Dorst
Dorst is een behoefte aan vloeistoffen en dient als een automatische herinnering om water te drinken. Het is vaak de eerste indicatie dat het lichaam water nodig heeft. Je lichaam is voorzien van een complex systeem om je vochtbalans te reguleren. Zelfs een kleine verandering in de vochtbalans kan een dorstprikkel geven.
Kortom: Dorst is de eerste indicator van uitdroging. Voor de meeste mensen is dit een effectieve manier om te drinken.
- Veranderingen in de kleur of hoeveelheid urine
Je urine vertelt je veel over je vochtbalans aangezien je via deze weg het meeste vocht verliest. Als je uitgedroogd raakt houden je nieren water vast door urine te concentreren. Hierdoor kan afval worden uitgescheiden terwijl water in het lichaam blijft voor de belangrijke biologische functies. De concentratie van urine beïnvloedt de kleur en geur.
Niet alleen controleren de nieren de urineconcentratie, ze houden ook vocht vast door de urineproductie te verminderen. Als het lichaam ernstig is uitgedroogd, stoppen de nieren helemaal met de urineproductie.
Kortom: De kleur en hoeveelheid van je urineproductie zijn goede indicatoren van je vochtbalans. Donkergele urine of een lage urineproductie zijn signalen van uitdroging.
- Vermoeidheid of slaperigheid
Vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben, maar dehydratie kan daar een van zijn. Studies hebben aangetoond dat 1 tot 3 procent vochtverlies van je lichaamsgewicht wordt gezien als milde uitdroging. Dit kan vermoeidheid en slaperigheid veroorzaken tijdens de normale dagelijkse activiteiten en daarbij ook het uithoudingsvermogen tijdens het trainen verlagen.
Kortom: Vermoeidheid of slaperigheid kan een signaal zijn van uitdroging. Water drinken kan je energie geven en je alerter maken.
- Hoofdpijn
Dehydratie kan bij sommige mensen voor hoofdpijn of migraine zorgen. Gelukkig kan hoofdpijn door uitdroging gemakkelijk worden verholpen door water te drinken.
Onthoud dat er veel verschillende soorten hoofdpijn zijn, die niet allemaal worden veroorzaakt door een gebrek aan vocht. Desalniettemin kan het een signaal zijn dat je lichaam water nodig heeft.
Kortom: Uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken. In de meeste gevallen kan water drinken hoofdpijn veroorzaakt door uitdroging verhelpen.
- Veranderingen in de huidelasticiteit
Uitdroging kan veranderingen in het uiterlijk en de structuur van je huid veroorzaken. Je huid bestaat voor ongeveer 30 procent uit water en is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit. Om de elasticiteit van de huid te controleren trek je eraan met je duim en wijsvinger. Als je goed gehydrateerd bent springt je huid meteen terug als je het loslaat. Als het een halve seconde of langer duurt voordat je huid weer in zijn normale vorm terugtrekt kan je uitgedroogd zijn.
Kortom: Verminderde elasticiteit is een signaal van uitdroging. Een huid die droog, koel en klam aanvoelt kan uitgedroogd zijn.
- Spierkramp
Spierkrampen kunnen een signaal zijn van uitdroging. Kramp doet zich vooral voor wanneer uitdroging wordt veroorzaakt door overmatig zweten. Door te zweten kun je veel vocht en natrium verliezen, een elektrolyt die een rol speelt in de spiercontracties. Wanneer je voorraad van vocht en natrium op raakt kunnen spieren soms onwillekeurig samentrekken. Dit staat bekend als spierkramp.
Kortom: Een tekort aan vocht en natrium kan tot spierkramp leiden. Water drinken is vooral belangrijk tijdens inspannende beweging.
- Daling van de bloeddruk
Een lage bloeddruk kan een symptoom zijn van dehydratie. Uitdroging verlaagt het bloedvolume in het lichaam, waardoor de druk op de slagaderwanden afneemt. Door een lage bloeddruk kan je een licht gevoel krijgen in je hoofd of duizelig worden als je vanuit een liggende positie opstaat. Dit komt doordat je hart sneller moet pompen om bloed naar de hersenen te krijgen als er te weinig vocht is in het lichaam. Wanneer je opstaat kan het een aantal seconden duren voordat het bloed vanuit je ledematen naar je hersenen wordt vervoerd. Een lage bloeddruk kan je ook zwak en moe laten voelen. Een kleine daling in de bloeddruk is echter vrij onschuldig en kan meestal worden verholpen door water te drinken. Aan de andere kant kan ernstige uitdroging leiden tot een gevaarlijk lage bloeddruk.
Kortom: Dehydratie kan een daling in de bloeddruk veroorzaken, waardoor je je licht in je hoofd, zwak en moe kan voelen. Ernstige uitdroging kan een gevaarlijk lage bloeddruk veroorzaken die medisch handelen vereist.
- Snelle hartslag of hartkloppingen
Dehydratie kan zorgen voor een snelle hartslag of hartkloppingen. Hartkloppingen geven je het gevoel dat je hart overslaat. Deze afwijkingen zijn opmerkelijk genoeg te verklaren doordat ze het gebrek aan vocht in het lichaam proberen te compenseren. Als er onvoldoende vocht in je lichaam is daalt het bloedvolume in je aderen. Je lichaam werkt dan hard om genoeg bloed naar je organen te vervoeren door de hartslag te verhogen, waardoor het bloed sneller door je lichaam wordt gepompt. Als dit gebeurt kan het voelen alsof je hart in een stroomversnelling gaat, fladdert of extra hard pompt. Onthoud dat niet alleen uitdroging de hartslag beïnvloedt. Een snelle hartslag of hartkloppingen kunnen ook op een meer ernstige medische aandoening wijzen. Dat gezegd hebbende, als je hartslag niet normaal wordt nadat je water hebt gedronken, raadpleeg dan een medisch deskundige.
Kortom: Een tekort aan lichaamsvocht zorgt voor een daling in het bloedvolume. Het hart compenseert het lage bloedvolume door harder en sneller bloed door je lichaam te pompen.
- Prikkelbaarheid of verwardheid
Uitdroging kan een duidelijk effect hebben op de hersenfunctie. Studies hebben aangetoond dat zelfs milde uitdroging prikkelbaarheid en een mindere hersenfunctie kan veroorzaken. Een aantal onderzoeken hebben ondervonden dat een verlies van 1 tot 2 procent aan lichaamsvocht voor symptomen zoals angst, zwaarmoedigheid, concentratieproblemen en een verminderend kortetermijngeheugen kan zorgen. De hersenfunctie kan daarbij hard achteruitgaan naarmate de uitdroging toeneemt. Ernstige uitdroging kan leiden tot verwardheid en zelfs waanzin is een veel voorkomende symptomen onder oudere volwassenen die uitgedroogd zijn geraakt. Al met al heeft de vochtbalans een aanzienlijke impact op de mentale prestaties.
Kortom: Uitdroging kan een negatieve invloed hebben op de hersenfunctie en symptomen veroorzaken zoals zwaarmoedigheid, angst, concentratieproblemen en verwardheid.
- Serieuze complicaties en orgaanfalen
Ernstige uitdroging kan tot zeer ernstige complicaties leiden. Elk orgaan in het lichaam heeft vocht nodig om goed te functioneren. Als de uitdroging ernstig is kunnen de organen ermee stoppen. Een heftig verlies aan lichaamsvocht kan tot een shocktoestand leiden, een mogelijk fatale aandoening. Een shocktoestand ontstaat wanneer het bloedvolume zo laag is dat de hersenen en andere organen niet de zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Bovendien kan een shock complicaties veroorzaken zoals bewusteloosheid, hersenschade, nierfalen en een hartaanval. Als een shock niet direct wordt behandeld is de dood het gevolg. Dat gezegd hebbende is een shock een zeldzaam gevolg van uitdroging dat zich alleen voordoet bij extreem vochtverlies. Dit is het meest waarschijnlijk wanneer vocht wordt verloren door een trauma, ernstige brandwonden of langdurig braken en diarree.
Hoe voorkom je uitdroging?
De sleutel naar het voorkomen van uitdroging is de hele dag door veel water drinken, net als andere drankjes zoals ongezoete koffie en thee. Ook waterrijke voeding zoals fruit en groenten werken hydraterend. Er is echter geen vaste hoeveelheid die je dagelijks moet drinken om gehydrateerd te blijven maar neem als richtlijn minimaal anderhalve liter per dag. De behoefte aan vocht verschilt per persoon en wordt beïnvloed door de mate van beweging, zweet en het klimaat.
Hier volgen een aantal tips om gehydrateerd te blijven:
- Drink als je dorst hebt
- Drink veel water voor het sporten
- Drink als je veel zweet
- Check de kleur van je urine
- Drink als je hebt overgegeven of diarree hebt
(bron: www.ahealthylife.nl)