Iedereen kent het wel, mensen die ‘s avonds nog op hun smartphone of tablet zitten. Helaas is het gebruik in de avond onder tieners het grootste probleem. Door het gebruik slapen ze zelfs gemiddeld 40 minuten korter. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM.

22 procent van de kinderen tussen de 8 en 13 jaar gebruikt dagelijks een lichtgevend scherm voordat ze gaan slapen. Tieners (13 tot 18 jaar) gebruiken hun smartphones en tablets nog veel meer, maar liefst 83 procent. In de avond besteden zij hier zelfs meer dan twee uur aan, wat aanzienlijk meer is dan overdag.

Slaapproblemen

Jongeren die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapengaan, hebben meer slaapproblemen. Zo vallen ze later in slaap, slapen ze korter en lichter en worden ze ‘s nachts wakker. Hierdoor blijven ze overdag ook bijvoorbeeld moeilijker wakker, blijkt uit het onderzoek. “We willen meer bewustwording. Dus neem het serieus als je kind er overdag last van heeft”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Blauw licht

Blauw licht dat vooral nieuwere schermen afgeven beïnvloedt onze biologische klok, waardoor je slaapproblemen kunt krijgen. Daarnaast blijven je hersenen actief door onder andere het kijken van filmpjes, appen en het spelen van spelletjes. Door het schermgebruik heb je ook nog eens de tijd niet in de gaten, waardoor je later gaat slapen en zo minder nachtrust krijgt.