Golfblessures: de polsen en de schouders

Bij golfen kunt u last krijgen van een aantal blessures: de golfers-elleboog, de onderrug en de polsen en schouders. Hier leest u over blessures door het golfen aan de polsen en schouders; wat de oorzaak is en wat u er aan kunt doen.

Overbelasting

Bij de polsen en de schouders geldt eigenlijk hetzelfde als bij de elleboog: het veelvuldig (over-) belasten van spieren en pezen kan leiden tot blessures. Wederom kan dit vooral gebeuren bij het afslaan en bij het bijvoorbeeld slaan van een bal uit de zandbak of bij te geforceerd slaan. Er kan dan veel spanning komen op de spieren en pezen en op de gewrichten zelf. Bij de pols kan dit komen, doordat bij het slaan de golfclub niet juist wordt vastgehouden. Men wil de swing langer maken door met de pols door te zwaaien. Bij een juist vasthouden van de club zal dat soepel en ontspannen gaan, maar bij het verkeerd beethouden kan het problemen geven. De pols wordt dan te ver naar achteren bewogen (de linker pols bij rechtshandigen).
Voor de schouder geldt ook, dat forceren van de beweging leidt tot overbelasting. Te geforceerd slaan geeft veel spanning in de spieren en pezen rond de schouder. Vooral de ‘rotator cuff’ zal hierbij belast worden. De ‘rotator cuff’ is een peesblad, dat wordt gevormd door een aantal spieren/pezen die rond de schouder zit en zorgt voor de stabiliteit en juiste sturing van het gewricht. Hierdoor wordt de kop van het schoudergewricht tijdens alle bewegingen goed in de kom gehouden.

Wat zijn de symptomen bij pols en schouderblessures?

Ten eerste pijn, en dan vooral bij het golfen. Ook in het dagelijks leven kunt u pijn hebben, soms zo vervelend dat u er niet van kunt slapen. Dit laatste zien we vooral bij schouderblessures. Wanneer u op de schouder ligt is het pijnlijk en wanneer u op uw andere zijde ligt, ‘hangt’ de kop van de schouder in de ‘rotator cuff’, en dat is ook pijnlijk. Er kunnen bewegingsbeperkingen optreden, waarbij voor de schouder de ‘painfull arc’ de opvallendste is. Hierbij zien we dat bij het zijwaarts heffen van de arm een bepaald traject pijnlijk is; wanneer u boven dat traject komt, is de pijn weer minder en vaak zelfs weer weg. Naar voren heffen gaat vaak ook veel beter.

Hoe zijn schouder en polsblessures te behandelen?

In eerste instantie: rust. Het is beter even niet te golfen (maar ook niet tennissen bijvoorbeeld). Verder is het raadplegen van een fysiotherapeut verstandig. Deze zal eerst proberen de normale bewegelijkheid van de schouder of de pols te herstellen. Daarna moet worden gekeken naar het ontstaan van de klachten om te werken aan het aanleren van de juiste beweging. Hierbij kan een golfleraar ook een belangrijke rol spelen. Een tape waardoor uw beweging ‘gestuurd’ wordt, valt eveneens te overwegen.

Hoe kunt u blessures van pols en schouder voorkomen?

Neem les, zodat u een goede techniek aanleert. Vanuit niets naar een goede techniek is gemakkelijker aanleren dan vanuit een foute techniek! Goede spullen zijn ook van belang. Gebruik de juiste golfclubs . Wanneer u net begint hoeft u niet het duurste spul te kopen. De lengte van de clubs is wel belangrijk, hierdoor wordt uw houding tijdens het spel immers bepaald. Laat u ook hier goed informeren!